Diéta székrekedés esetén
Kérdés: Tisztelt Doktor nő/ur/!
Abban kérnék segitséget,székrekedéses problémáim vannak.Most vagyok tul egy kismedencei tumor mütéten.Nem igazán gyogyszeres megoldásra gondolok.Hanem az étkezésemre.Mi az az élelmiszer,füszer,gyümölcs,étrend ami ebben segitene nekem.Imádok sütni,főzni,igy ha változtatni kell,pl fehér liszt elhagyására gondolok nem akadály.Receptek ajánlását is szivesen veszem,akár könyvből is.
Milyen élelmiszerek segithetnek erre a problémámra.
Segitségét köszönöm:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!
Dietetikus kollégánk Eördögh Erika adja meg Önnek a választ.
****
Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Amit a székrekedésről tudni kell.
Jelentős a rendszeres napi 5-6-szori étkezés, és a 2-2,5 liter folyadékbevitel (ásványvíz, tea, limonádé stb.). Emellett kiemelt szerepet kap még a rendszeres mozgás (pl. séta, úszás, kerékpározás, stb.).
Jó hatású a reggel éhgyomorra fogyasztott: áztatott aszalt szilva és leve, egy pohár hideg víz,kefir, kovászos uborka és leve, savanyú káposzta leve,különböző lekvárok: tamarin, szilva.
Az étrend vázát a magas rost- és víztartalmú zöldségek és gyümölcsök adják.
Zöldségek, pl. zöldbab, zöldborsó, kukorica, kelkáposzta, kínai kel, fejes, káposzta, vörös káposzta, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szójabab, szójacsíra, sárgarépa, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, brokkoli, karfiol, padlizsán, cukkini, patisszon stb.
Gyümölcsök, pl. kivi, eper, málna, ribizli, egres, szeder, szilva, őszibarack, sárgabarack, alma, körte, narancs, cseresznye, meggy, grapefruit, mandarin, nektarin, dió, mogyoró, mandula, pisztácia stb.
Gabonaipari, sütő- és tésztaipari termékek:
teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, zabpehely, búzapehely, árpapehely, rozspehely, búzacsíra, barna rizs, graham liszt, müzlik stb.
A rakott, töltött ételek, vagdaltak jól dúsíthatók zab- és búzakorpával,
pl. Rakott cukkini/tök/burgonya stb., a receptben megadott hús felét érdemes búza/zab-korpával helyettesíteni.
Tej, tejtermékek:
sovány és normális zsírtartalmú tej, kefir, joghurt, félzsíros tehéntúró, aprómagvas gyümölcsöt tartalmazó joghurtok, zsírszegény tejföl, vajkrémek, uzsonnakrémek, sovány és
félzsíros sajtok - Tolnai sovány sajt, Köményes, Túra, Óvári, Medve light stb., krémsajtok, probiotikus termékek
Húsok, húskészítmények:
elsősorban a sovány és közepes zsírtartalmú húsrészek: csirkemell és -comb, pulykamell és comb, sertéskaraj, -comb, és -lapocka, marha lapocka stb.
Felvágottak közül: gépsonka, csirkejava, párizsi, virsli stb.
Kis étkezésekhez javasolt az ásványvíz, a limonádé, a rostos gyümölcslé, a tejes turmixitalok fogyasztása.