A tojást főzés előtt áztatni, mosni vagy törölni érdemes? Az orvos válaszol
Tisztelt Fábián Sebestyén Doktor Úr! Mítoszrombolás ügyben kérném szépen a segítségét. Az egyik a tojás felhasználása.
Áztassuk, mossuk, töröljük, vagy egyiket sem, mert bemegy a cucc a pórusokon? Ha sikerült feltörni, mindenképpen süssük/főzzük, vagy felhasználható nyers ( pl. tojáshab) formában is? Ha az utóbbi, akkor meddig fogyasztható a nyers tojást tartalmazó étel?
Másik kérdésem a citrom héjára vonatkozik. Megmosva bele lehet reszelni süteménybe vagy a vegyszer miatt úgy is mérgező? Ha igen, reális alternatíva lehet a bio citrom?
Elnézést a kérdésekért, de főzős csoportokban hetek óta tartó vita kerekedett a fenti témákban. Hálásan köszönöm a válaszát!
A mosás csak a tyúk ürülékét távolítja el, a tyúktól összegyűjthető zoonotikus baktériumok vígan a tojás belsejébe penetrálhatnak. Ennek megfelelően a nyers tojás fogyasztása minden formájában rizikós mutatvány.
A citrom héjával kettős a probléma: 1. összefogdossák a mindenféle nációjú idénymunkások, 2. Lefújjak csávázószerekkel. Előbbivel fertőzést, utóbbival mérgezést lehet kockáztatni.
Olvasta már?
- Kinőheti a gyerek a tojásallergiát?
- Cukorbeteg? Nem mindegy, mennyi tojást eszik!
- Ki ne dobja a tojáshéjat! Sok mindenre használhatja
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!