Nem használ a régi jó magyar szokás megfázás, influenza esetén
Köhögés és torokfájás esetén sokan nyúlnak ehhez- de vajon tényleg hatásos vagy csak placebo?
A hidegebb hónapok szinte egyet jelent a megfázással, az influenzával és egyén légúti panaszokkal. Ilyenkor sok magyar ember a régi praktikákhoz nyúl, és előveszi a pálinkás üveget. Hiszen, ahogy nagyapáink, dédnagyapáink is mondták, "egy jó kupica pálinka minden bajt elűz". De vajon mennyire állja meg ez a helyét? Tényleg képes egy kis alkohol elűzni a köhögést és a torokfájást?
Mítosz, hogy az alkohol fertőtlenítő hatása segít a megfázás leküzdésében
Egy elterjedt tévhit szerint az alkohol - és így a pálinka - fertőtlenítő hatású, és ezért hatékony lehet a megfázás kezelésében is. Való igaz, hogy az alkohol fontos összetevője számos kézfertőtlenítő szernek, amelyek képesek elpusztítani a felületeken található baktériumokat és vírusokat. Azonban fontos megérteni, hogy az alkohol csak helyi, külső alkalmazás esetén hatékony. Ha italként fogyasztjuk, nem fogja elpusztítani a vírusokat vagy baktériumokat a szervezetünkben. Tehát bár a pálinka vagy a rum bár finom lehet, az alkohol belsőleg nem fog segíteni a kórokozók legyőzésében.
Mítosz, hogy az alkohol nyákoldó hatású
Egy másik elterjedt nézet szerint az alkohol nyákoldóként is működik, de ez sem állja meg a helyét. Kis mennyiségben valójában tágítja az ereket, ami viszont súlyosbíthatja az orrdugulást. Ezzel szemben olyan gyógyszerek, melyek pszeudoefedrint tartalmaznak, érszűkítő hatásukkal enyhíthetik a panaszt.
Mítosz, hogy az alkohol köhögéscsillapító hatású
Néha hallhatjuk, hogy az alkohol köhögéscsillapító hatású, de ennek nincs alapja. Az igaz, hogy néhány köhögéscsillapító szirupban alkohol található - ennek oka azonban nem az alkohol köhögéscsökkentő hatása, hanem az, hogy bizonyos hatóanyagok alkoholban oldódnak. Ezen kívül tartósítószerként is funkcionál, így hosszabb ideig frissen tartja a terméket. Tehát az alkohol jelenléte nem a köhögés csökkentésére szolgál, hanem a hatóanyagok oldódását és a termék eltarthatóságát biztosítja.
Tény: az alkohol immunszuppresszív hatású
Nemcsak hogy az alkohol nem hatékony a megfázás kezelésében, hanem még ronthatja is a tüneteket. Az alkohol immunszuppresszív hatású, vagyis fogyasztása -még mérsékelt mennyiségben is-, gyengítheti az immunrendszert. Ez megnehezíti a szervezet számára a fertőzésekkel, például a megfázással való védekezést. Ráadásul dehidratáló hatású is, és amikor megfázásban szenvedünk, különösen fontos, hogy hidratáltak maradjunk, mivel a folyadékbevitel segít a váladék elvékonyításában és a tünetek enyhítésében.
Összességében, tehát a hagyományos magyar pálinka főzése és fogyasztása mélyen gyökerezik a kultúránkban, és sokan remélik, hogy a fogyasztása segíthet a megfázás kezelésében, a tudományos bizonyítékok ezt egyáltalán nem támasztják alá, sőt! A tünetek enyhítésére inkább a jól bevált módszereket érdemes alkalmazni, mint a pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás és az orvos által javasolt gyógyszerek használata.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Húsleves és egyéb házi gyógymódok: valóban jók megfázás ellen, vagy csak placebok?