Ezeket látta már?

Ennél a betegségnél kötelező az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás

lisztérzékenység kezelése gluténmentes diéta

Minden 100 magyarból legalább szenved ebben a betegségben, ráadásul többségük nem is tud róla, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

Coeliakia – lisztérzékenység, gluténérzékenység – esetén az első és jelentős lépés a mielőbbi diagnózis, a betegek ugyanis sokszor már évek, évtizedek óta együtt élnek a tüneteikkel, holott a jó egészségi állapotuk és nem utolsó sorban az életminőségük javítható, helyreállítható lehetne.

A cél az, hogy ezt a két, élethosszig tartó krónikus betegséget mielőbb felismerjék, és a későbbi szövődményeket megelőzzék. A Magyar Coeliakia Egyesület az európai társszervezeteinek közös célkitűzéséhez csatlakozva, Magyarországon is szeretné elérni, hogy az érintett, ma már többnyire felnőtt korú betegek mielőbb eljussanak abba az intézménybe, ahhoz a szakemberhez, aki először rendeli el azt a specifikus vérvizsgálatot, ami megerősíti a coeliakia diagnózisát.

Fontos a korai felismerés

Mivel a betegségnek ma egyetlen hatékony terápiája ismert – az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás – nagyon fontos, hogy a coeliakiával együtt élők minél szélesebb termékpalettához, jó minőségű és folyamatosan ellenőrzött, biztonságos gluténmentes termékekhez jussanak hozzá, lehetőség szerint elsősorban hazai gyártóktól.

Mi a cöliákia?

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség. A glutén egyes kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, más nevén a sikér. A betegség gyermekkorban, jellemzően 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Sőt, ma a diagnosztizált esetek nagyobb hányada felnőtt, sőt időskorban történik, majd az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta mellett a betegek gondozása is élethosszig tart. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tud róla, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

A lisztérzékenység főbb tünetei

A lisztérzékenység tünetei sokféleképpen jelentkezhetnek. Jellemzőek az emésztőrendszert érintő, különböző súlyosságú panaszok, de előfordulhat az is, hogy csupán általános tünetek figyelmeztetnek a betegség fennállására.

Az emésztőrendszeri panaszok leggyakrabban az alábbi formákban jelentkeznek:

  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • puffadás, szélgörcs,
  • zsíros vagy bűzös széklet,
  • hasi fájdalom, diszkomfortérzet.

A vékonybél nyálkahártyájának károsodása miatt, a betegség következtében zavart szenved a tápanyagok felszívódása, ami különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethet.

A hiánybetegség tünetei

  • akaratlan súlyvesztés, mely változatlan étrend mellett jelentkezik,
  • gyengeség, fáradtság,
  • vérszegénység, vashiány,
  • bőrön erősen viszkető kiütés (dermatitis herpetiformis),
  • csontritkulás,
  • izommerevség,
  • mozgáskoordináció zavarai,
  • véralvadási problémák,
  • menstruációs zavarok,
  • meddőség.

Mi az a glutén és miért okozhat érzékenységet?

A glutén a búzamag fehérjetartalmának körülbelül 85-90%-át teszi ki, mely főként gliadin és glutenin nevű fehérjét tartalmaz. Gluténérzékenység esetén az emésztőrendszer nem képes ezeket a fehérjéket teljesen megemészteni és a gliadin fehérjével szembeni a szervezet túlérzékenységet mutat. A vékonybél nyálkahártyája emiatt elsorvad, a bélbolyhok pedig károsodnak, így a tápanyagok nem képesek megfelelően felszívódni.

Az állapot kezelésének fő pillére a gluténmentes étkezés követése.

Gluténmentes étrend: a búza minden formája tilos!

A gluténmentes étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne. Ami búza, árpa vagy rozs, az egyértelműen tiltólistás összetevő.

mentes élelmiszerek veszély glutén Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés és főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek. Némelyek összetevői közt a lupin is megtalálható, mely nem egyszer okoz kellemetlen panaszokat, még szigorú gluténmentes diéta mellett is. Forrás: gettyimages.com

Mi a helyzet a zabbal, ha gluténmentesen szeretnék étkezni?

A zabot sok cöliákiás jól tolerálja, számos kedvező tulajdonsága miatt én mindenképp javasolni szoktam, hogy próbálják meg, először csak kis mennyiségben bevezetni az étrendbe – mondja a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása.

Arra fontos figyelni, hogy garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége!

Milyen köret gluténmentes?

A gluténmentes ételek esetében gyakran használt köret a burgonya és a rizs, ám ezek mellett, szintén a rosttartalom növelésének érdekében javasolt más alapanyagokat is kipróbálni. Gluténmentes a quinoa, a köles, a hajdina és az amaránt, de párolt káposzta, saláta is természetesen fogyasztható, gluténmentes fűszerekkel készítve. Gluténtartalma miatt kerülendő viszont az árpagyöngy, vagy más néven gersli, a bulgur, mellyel igen félrevezető módon török rizs néven is találkozhatunk, és a durum búzából készült kuszkusz is.

Bevált gluténmentes termékeknél is olvassuk át az összetevőket!

Meglepő élelmiszerek összetevői közt is előfordulhat glutén: felvágottak, májkrémek, ízesített joghurtok és fagyasztott burgonya is tartalmazhat, ezért mindig fontos átolvasni az összetevőket, mielőtt egy terméket megvásárolunk. Rutinból se vegyünk meg semmit, mert az élelmiszerek összetevői időnként változhatnak és megeshet, hogy a korábban mentes termék az új összetételben már tartalmazza a számunkra problémás alapanyagot is.

Gluténmentes alapanyagok tárolása

A vásárlási szokások mellett a konyhai tárolásban is változtatnunk kell, különösen, ha gluténmentesen és nem gluténmentesen étkező is van a családban. Ilyenkor javasolt egy kisebb, külön tároló szekrény beszerzése a gluténmentes alapanyagok számára. Ha ez nem megoldható, akkor legalább egy polcot szabadítsunk fel, ami a gluténtartalmú alapanyagok felett helyezkedik el, így a levegőből sem szennyeződhetnek a gluténmentes termékek.

Gluténmentesen főzni

Nem kell az összes konyhai berendezést lecserélni, többségük alapos átmosással biztonságossá tehető, ez alól kivételt a faeszközök jelentenek, ha teljes mértékben szeretnénk kizárni a glutént a konyhánkból. A korábban használt eszközöket érdemes lecserélni, vagy külön felcímkézni azt a vágódeszkát, fakanalat, sodrófát, amit a gluténmentes ételek készítéséhez használunk. A pirítóshoz kapható mosható zacskó, de a gofri- és szendvicssütőből kettőt - egyet a gluténmentes ételekhez - érdemes beszerezni, vagy nagyon alaposan tisztítani őket gluténmentes és glutén tartalmú ételkészítés során. A hűtőben tároljuk külön polcon, vagy címkézzük fel a gluténmentes ételeket!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Pajzsmirigyzavar és gluténérzékenység: ezért fordul elő gyakran a kettő együtt

Pajzsmirigyzavar és gluténérzékenység: ezért fordul elő gyakran a kettő együtt

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cöliákia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához