Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségek
Diétás sorozatunk új cikke e két igen nehéz kérdést próbálja körüljárni, van-e és lehet-e a hematológiai és onkológiai betegek számára valamilyen speciális étrendeket előírni, amellyel táplálkozásuk – és egyben életminőségük is javítható.
Hematológia
- Vérszegénység (anémia)
- Csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia)
- Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák
- Malignus limfómák
Onkológia
Általában az onkológiai betegségekkel (solid tumorok), kezelésekkel kapcsolatos étrendek, diéták.
Rövid definíciók a hematológiai betegségekhez
Anémiák: férfiakban <40% (hemoglobin <135 g/l), nőkben <37% (hemoglobin <120 g/l) alatti hematokrit érték esetén állnak fenn. Két útjuk: 1. csökkent vörösvértest-képzés, 2. fokozott vörösvértest-pusztulás. Más beosztások is vannak. Az anémia leggyakoribb oka a vashiány.
Neutropéniák: a szervezetben 1000/mm3 alá csökken a fehérvérsejtszám. Számos csontvelőbetegség, immunrendszeri betegség, szepszis vezethet ide. Nagy veszélye a fenyegető fertőzések kialakulása.
Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák: a vérsejtképző őssejt zavariból alakulnak ki, tehát bármelyik szenved zavart (vörösvértest-, fehérvérsejt-, vérlemezke képzés) az mind ide sorolandó. Az egyes betegségek más-más terápiát igényelnek, de sok esetben jellemző, hogy súlyos neutropénia alakulhat ki, tehát a szervezet igen fogékonnyá válik az újabb fertőzésekre.
Malignus limfómák: a nyirokrendszerből induló daganatos elváltozások. Két fő csoportjuk a Hodgkin-kór, és a non-Hodgkin-limfóma. Kemoterápiával, sugárkezeléssel, csontvelőátültetéssel folynak terápiák.
Onkológia: kezelés, életmód
Rosszindulatú daganatos betegségek esetében a teendők minden esetben egyedileg meghatározandóak, a betegség kiterjedésétől és a daganat stádiumától függően főként. A legfontosabb kezelési módok: kemoterápia, műtét, besugárzás, hormonkezelés, immunterápia, génterápia, szupportív (támogató) terápia.
A kezelések egy része (főként a kemoterápia) számos, esetenként súlyos mellékhatással jár, amelyek a szervezet egységét, működőképességét rontják (pl. allergia, csontvelő bántalom, hajhullás, gyulladások, szervi károsodások).
Ezért is egyre fontosabb az életmód szerepe, melyben – a megelőzés szintjén is – lényeges a táplálkozás, az étrend.
Vérszegénység, vaspótlás diétája
Vaspótlás lehetőségei
A normál vasszükséglet napi 15 mg, ennél többet kell elfogyasztani, mert nem mind szívódik fel.
Magas vastartalmú élelmiszerek: húsok, húskészítmények, halak, zöldség- és főzelékfélék, gabonafélék, száraz hüvelyesek. (A növényekben lévő vas felszívódása csekély!) A növényi C-vitamintartalom segíti a felszívódást.
B-vitaminhiányos vérszegénység: húsok, húskészítmények, tej, tejtermék, tojás.
Folsavhiány is kialakulhat, ekkor: máj, élesztő, zöldségek, főzelékek, olajos magvak, diófélék, csokoládé.
Az étrend lényege a növényi vasforrások bőséges fogyasztása.
Mintaétrend vaspótlás céljából
Reggeli: 2,5 dl kakaó, 1 lágy tojás, kenyér Tízórai: tojáskrém, kenyér, paradicsom Ebéd: húsleves, zöldséges pulykamell ragu, párolt rizs, cékla Uzsonna: 1 pohár kefir, zsemle, paradicsom Vacsora: sült csirkemáj, paradicsom, kenyér
Hematológiai és onkológiai kemoterápiában alkalmazható étrend
Ahogy említettük, a kezelés számos, nem ritkán súlyos mellékhatással jár. Ebből jellemző a nem befolyásolható súlyvesztés, a fájdalmak, depresszió, ízérzési zavarok, szájszárazság.
Kóros lesoványodás esetén: fehérje- és energiabevitel növelés, gyakori kis mennyiségű étkezés.
Ízérzési zavar: kellemes, kímélő fűszerek alkalmazása, a húsételek kihagyása
Szájszárazság: nagy nedvességtartalom, az ételek csúszóssá tétele (több folyadék, vaj, margarin, tej, tejszín, tejföl, olaj).
Mintaétrend súlycsökkenés ellensúlyozására
- Reggeli: tejszínes kakaó, vajas fehér kenyér
- Tízórai: madártej
- Ebéd: csurgatott tojásleves, húsrolád, alma mártás, főtt burgonya
- Uzsonna: gyümölcsjoghurt
- Vacsora: húsgombóc, gombakrém mártás, tea
Mintaétrend szájpanaszok, tapadós, sűrűbb nyál oldására
- Reggeli: citromos tea, lágytojás, kenyér
- Tízórai: vaníliasodó
- Ebéd: erőleves, párolt vagdalt, zöldborsópüré főzelék, enyhe ásványvíz
- Uzsonna: reszelt alma és sárgarépa
- Vacsora: sajtos omlett, tökfőzelék püré
Mintaétrend nyelőcsőgyulladásban (pépes, folyékony étrend)
- Reggeli: karamellás tej, kockasajt, héj nélküli kenyér
- Tízórai: gyümölcsjoghurt
- Ebéd: zellerkrém leves, párolt zöldséges darált hús
- Uzsonna: túrófelfújt
- Vacsora: húspuding, zöldbabpüré főzelék
Hasmenés esetén tejcukormentes étrend. A felszívódási zavarok miatt speciális gyógytápszerek is adandóak. Ezeket meg kell beszélni orvossal, dietetikussal.
Étrend és az onkológiai kemoterápia
Utalunk arra, hogy ha az előző mellékhatások kevéssé jellemzőek, akkor is épp a neutropénia miatt, csökken a szervezet ellenállóképessége, több a fertőzés. Veszélyforrás: a táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák is fertőző forrássá válhatnak.
Néhány egyszerű szabály
- Húsok: csak hőkezelve, frissen sütve, párolva
- Felvágottak: csak frissen szeletelt, v. frissen felbontott állapotban
- Tej, tejtermékek: dobozos, tartós tej, ill. forralás. Sajtok: kemény, nem penésszel érlelt sajt, kockasajt.
- Zöldség és főzelék: csak és kizárólag főtt, párolt állapotban!
- Gyümölcs: folyóvizes, alapos mosás után, meghámozva. Ami nem ajánlott: mogyoró, pisztácia, datolya, füge, aszalt gyümölcs – ezekben sok lehet a gombaspóra.
- Italok: általában forralt vízzel készült italok, limonádé, tea, gyógyteák, dobozos szénsavmentes üdítők, palackozott ásványvizek.
- Fűszerek: sütés-főzés előtt kell beletenni, tehát a fűszer is legyen hőkezelt.
Mintaétrend onkológiai kezelés mellett
Reggeli: 2 dl dobozos tej, dobozos májkrém, csomagoltból szelt kenyér Tízórai: banán Ebéd: húsleves, töltött csirke, főtt vegyes zöldségek Uzsonna: cseresznyekompót Vacsora: poharas kakaó, csomagolt kenyér, csomagolt margarin, vákuumozott felvágott
Forrás: Szalka-Lindwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve