Ezeket látta már?

Legyen óvatos: visszaélnek a vörös kereszt emblémával!

vörös kereszt embléma visszaélés

A fehér alapon vörös kereszt embléma védelme mindannyiunk érdeke és felelőssége.

A 143 éves Magyar Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít a szervezet emblémájának védelmére, az azzal kapcsolatos tájékozottság növelésére.

Magyarország legrégebb óta aktív és legnagyobb humanitárius szervezete arra kéri a magánszemélyeket, vállalatokat, valamint szervezeteket, hogy körültekintően járjanak el, és mellőzzék a vörös kereszt embléma jogszerűtlen használatát. A fehér alapon nyugvó vörös kereszt, vörös félhold és vörös kristály embléma valamennyi humanitárius tevékenység alapja világszerte, amelynek védelmeznie kell mind az áldozatokat, mind pedig azokat, akik segítséget nyújtanak részükre.

Nemzetközi szimbólum

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, 1921-től tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének. A világméretű szervezetnek a hazai mellett további 190 nemzeti társaság a tagja. Ezen tagok mindegyike a fehér alapon nyugvó vörös félholdat vagy vörös keresztet használja az emblémáján. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok emblémái a humanitárius tevékenységek alappillérei, és több mint 150 éve közvetítik az üzenetet: fegyveres konfliktus idején a fehér alapon nyugvó vörös keresztet vagy félholdat viselő segítők és az emblémával jelölt gépjárművek, eszközök védelmet élveznek a támadásokkal szemben. Az egészségügyi és humanitárius szereplők védelme és tiszteletben tartása minden résztvevő fél érdeke és kötelezettsége.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok emblémájának használatát a nemzetközin túl a hazai jog is szabályozza.

Ilyen esetekben gyanakodjon

Az elmúlt időszakban megnövekedett számban érkeztek jelzések a Magyar Vöröskereszthez a vörös kereszt emblémával való visszaélésekről, megtévesztő hirdetések megjelenéséről. A szervezet mindenkit óvatosságra int a különösen a közösségimédia-felületeken terjedő, félrevezető információkkal kapcsolatban. Gyanút kelthet többek között, ha a posztot nem a Magyar Vöröskereszt vagy valamelyik másik hivatalos szervezet tette közzé, ha a kattintható hivatkozás címe nem értelmezhető vagy nem a hirdetés tárgyával kapcsolatos, ha az embléma nem pontosan egyezik a hivatalos – fehér alapon vörös kereszt – emblémával, vagy ha irreális ígéreteket tartalmaz a szöveg.

Különösen fontos, hogy az emblémába vetett bizalom megszilárdítása békeidőben megtörténjen, hiszen a visszaélések elleni törekvést humanitárius válságidőszakban – legyen szó természeti katasztrófáról vagy eszkalálódott háborús konfliktusról – már túl késő elkezdeni.

Mindannyiunk felelőssége és érdeke a fehér alapon vörös kereszt embléma védelme, hogy ne csorbuljon annak jelentése, megbízhatósága – akár helytelen használatból eredően (utánzás, bitorlás vagy álcázás következtében), vagy az alkalmazásával kapcsolatos tájékozatlanságból adódóan.

A Magyar Vöröskereszt részletes tájékoztatást nyújt a témában a honlapján is, a https://voroskereszt.hu/rolunk/az-emblema/ linken keresztül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához