Ezeket látta már?

Így szedi áldozatait a felelőtlenség a Balatonon - fogadja meg a vízirendőrök tanácsait!

vízirendőr mentés Balaton vízbefulladás felelőtlenség

Néhány nap alatt már a harmadik áldozatát szedte a felelőtlenség a Balatonon.

Különböző helyszín, életkor, de még a tragédiához vezető körülmények is mások, mégis van valami, ami mindhárom haláleset kapcsán megegyezik. Hogy megelőzhető lett volna! – írja a Somogy Vármegyei Vízirendőrség a Facebook oldalán.

A vízirendőrök eddig a 98 riasztás során 194 ember életét mentették meg a Balatonon.

"Mi egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve vigyázunk rád a Balatonon, de ha Te nem figyelsz oda, akkor az esélyét sem adod meg, hogy segíthessünk rajtad" – hívják fel a figyelmet.

Íme néhány hasznos tanács a vízirendőröktől

  • Ha nem tud úszni, kerülje el a mély vizet, helyette inkább a sekély, parti sávban hűsöljön.
  • A SUP, a vízibicikli, és a többi fürdőeszköz nem azért van, hogy pótolja az úszótudást.
  • Hiába gondolja, hogy jó a vízbiztonsága, a bajban egy mentőmellény az életét mentheti meg! Ha nincs sajátja, kérjen a vízieszközbérlés mellé.
  • Az erős szélben elsodródó eszközei nem érnek meg annyit, hogy az életét kockáztassa értük. A biztonsághoz ragaszkodjon, ne a játékaihoz!
  • Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy bármi mással elsodródik, maradjon az eszköznél. Így sokkal jobban látható és könnyebb lesz megtalálni a bajban.
  • Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, így váratlanul is olyan helyzetben találhatja magát, ahonnan egyedül már nincs visszaút. Soha ne becsülje alá a veszélyeket! Ha fürdőzni indul, kerülje a hőcsúcsokat, kerülje az alkoholt, és felhevült testtel semmiképp ne ugorjon a vízbe!

Hol kérhetünk segítséget?

A bajhoz elég egy rossz pillanat, és a környezetünkben bárki segítségre szorulhat. Ha ilyet lát, ne habozzon, hívja a 1817-es számot. A bajbajutottak egész évben 0–24 órában ingyen hívhatják a balatoni vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki ezt a számot tárcsázza, hívása közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden zegzugát, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók aktuális helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyik ér oda a leghamarabb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vízben fuldoklót csak az mentsen, akinek gyakorlata van - innen ismeri fel a fuldoklás jeleit

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fulladás

Forrás: Somogy vármegyei rendőrség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához