Ezeket látta már?

Halálos vérzéses láz: ezt kell tudni a Németországban felbukkant betegségről

vérzéses láz Marburg Németország

Németországban egy ritka és potenciálisan halálos fertőző betegség, a krími-kongói vérzéses láz ütötte fel a fejét.

Két ember szerdára virradóra érkezett repülőn Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás során egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel a tapasztalt tünetei miatt attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel - Ruandában nemrég tört ki Marburg-járvány. Az érintetteket Marburg-vírus fertőzés gyanújával szállították egy hamburgi kórházba, ahol elkülönítették őket. Azóta kiderült, egy fiatal orvostanhallgatóról és barátnőjéről van szó, a férfi korábban a ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezeltek.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelentése szerint október 3-ig 36 embernél mutatták ki a Marburg-vírus-fertőzést Ruandában, 11-en közülük életüket vesztették, a karanténba helyezett kezelés alatt álló személyek főként egészségügyi dolgozók. A Marburg-vírus cseppfertőzéssel nem, csak váladékkal, testnedvekkel való kontaktus útján terjed.

A vírus által okozott fertőzés súlyos tüneteket, többek között magas lázat és belső vérzéseket okozhat. Bár Európában ritkán fordul elő, az eset felhívta a figyelmet arra, hogy a globális fertőző betegségek terjedése egyre inkább jelentős közegészségügyi kérdéssé válik.

1. Mi a krími-kongói vérzéses láz?

A krími-kongói vérzéses láz (CCHF) egy olyan vírusos fertőzés, amelyet kullancsok terjesztenek, és magas halálozási arány jellemzi. A vírus az embert gyakran fertőzött állatok, például szarvasmarhák, juhok vagy kecskék révén érheti el, illetve közvetlenül kullancscsípésen keresztül is terjedhet. A betegség leginkább Afrika, Ázsia és Kelet-Európa területein fordul elő, de az utóbbi években több európai országban is jelentettek eseteket.

2. Milyen tünetekkel jár a betegség?

A fertőzés kezdeti tünetei közé tartozik a hirtelen fellépő magas láz, fejfájás, hátfájás és izzadás. Ezeket a tüneteket követheti súlyos vérzés a test különböző részein, beleértve a bőr alatti vérzéseket, a belső szervek vérzését és orrvérzést is. A betegek állapota gyorsan romolhat, és a kezelés hiánya esetén a betegség gyakran halálos kimenetelű.

3. Hogyan terjed a betegség?

A vírus átvitele leggyakrabban kullancsok révén történik, de állatok vérével vagy szövetével való érintkezés során is fertőzhet. Emellett emberről emberre is terjedhet, például kórházi környezetben, ahol a betegek vérével vagy testnedveivel érintkeznek. Ez különösen veszélyessé teszi azokat a helyzeteket, ahol nem megfelelőek a fertőzésmegelőzési intézkedések.

4. Milyen védekezési módok állnak rendelkezésre?

Jelenleg nincs specifikus vakcina a krími-kongói vérzéses láz ellen, így a megelőzés kulcsfontosságú. A kullancsok elkerülése érdekében ajánlott hosszú ruházat viselése, kullancsriasztók használata, és kerülni a fertőzött területeken való közvetlen érintkezést állatokkal. Az orvosi személyzet számára elengedhetetlen a megfelelő védőeszközök használata, különösen kórházi körülmények között, ahol a betegség emberről emberre terjedhet.

5. Miért fontos a nemzetközi együttműködés?

A fertőző betegségek globális terjedése, beleértve a krími-kongói vérzéses lázat, rávilágít arra, hogy az ilyen betegségek elleni védekezés nem csak egy ország problémája. A nemzetközi egészségügyi szervezetek folyamatosan figyelik a járványokat, és együttműködnek az érintett országokkal, hogy megakadályozzák a betegség további terjedését.

Összegezve

A krími-kongói vérzéses láz felbukkanása Németországban emlékeztet arra, hogy a globális egészségügyi problémák kezelése folyamatos odafigyelést és együttműködést igényel. Bár a betegség ritka, a megelőzési intézkedések, a korai felismerés és a megfelelő kezelés életmentő lehet. Az emberek számára pedig fontos, hogy tisztában legyenek a fertőzés terjedésének módjával és a védekezési lehetőségekkel.

Frissítés:

A német hatóságok nemrég közölték: mindkét Marburg-vírus-fertőzés gyanúja miatt hamburgi kórházba szállított ember PCR-tesztje negatív lett. Hozzátették: a többi utast is megvizsgálták, mivel nem jelentkeztek náluk tünetek, kizárható a további fertőzés kockázata – tudatta a Spiegel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ez a Magyarországon is megjelent kullancsfajta halálos betegséget terjeszt, így ismerheti fel

Ez a Magyarországon is megjelent kullancsfajta halálos betegséget terjeszt, így ismerheti fel

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához