Ezeket látta már?

Ígéretes gyógyszer a vérrák kezelésében - közel felére csökkenti a halálozás kockázatát

vérrák kezelés gyógyszer halálozás

Egy friss tanulmányban a GSK myeloma multiplex gyógyszere, a Blenrep csaknem felére csökkentette a betegség progressziójának, illetve halálozásának kockázatát a gyógyíthatatlan vérrák szokásos kezelési módjaihoz képest.

A myeloma multiplex a vérrák egyik fajtája, az immunrendszer plazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az állapot során a plazmasejtek termelése kontrollálatlanná válik- ennek következtében a mielóma sejtek (rosszindulatú plazmasejtek), felszaporodnak a csontvelőben, ami gátolja a normál vérképzést.

Ezek nem csak kiszorítják a normál vérsejteket, de olyan vegyi anyagokat is kibocsátanak, amelyek belülről roncsolják a csontokat.

A mielóma multiplex gyakori betegség, a második leggyakoribb vérrák, mely általában 50-65 éves férfiakat sújtja. Kezelése főleg a plazmasejteket pusztító célzott kemoterápiával, sugárterápiával és csontvelő- transzplantációval történik.

A mielóma multiplex tünetei

  • gyakori fertőzések
  • vérszegénység
  • veseelégtelenség
  • fáradékonyság
  • csontfájdalom
  • gyakori csonttörések

Ígéretes gyógyszer a láthatáron

Egy friss, késői stádiumú tanulmányból kiderült, hogy Blenrep mielóma multiplex elleni gyógyszere szinte a felére csökkentette a betegség progressziójának vagy halálozásának rizikóját.

A vizsgálatban 302 kiújult vagy nehezen kezelhető myeloma multiplexben szenvedő beteget követtek nyomon, és megállípították, hogy azoknál, akik a szteroidos kezelés mellett Blenrepet kaptak, egy év elteltével 71%-uknál nem romlott tovább a betegség állapota - írja a Reuters.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan gyógyszert tudjunk kínálni, mint a Blenrep, amely ambulánsan alkalmazható, nem igényel kórházi kezelést és könnyen hozzáférhető - mondta Hesham Abdullah, a GSK onkológiai vezetője.

A brit gyógyszergyártó azt tervezi, hogy 2024 második felében nyújt be marketingkérelmeket a globális szabályozó hatóságokhoz.

A kutatók azonban mindehhez hozzátették, hogy az esetek 9%-ában szemmel kapcsolatos mellékhatások jelentkeztek, ám ezeket dózismódosítással könnyen vissza lehetett fordítani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság: ilyen, ha vérrák áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához