Ezeket látta már?

Életet menthet a helyes újraélesztéssel

újraélesztés életmentés defibrillátor Újraélesztés Világnapja

Október 16-án ünnepeljük az újraélesztés világnapját. Ön vajon tudja, hogy működnek a nyilvános defibrillátorok?

A szívleállás egy váratlan vészhelyzet, amely bármikor bekövetkezhet, kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül. Egy egyszerű, gyorsan elsajátítható technikával, valamint az életmentő defibrilllátor használatával életet menthetünk. Az újraélesztés helyes módszerének ismerete az egyik leglényegesebb készség, amit elsajátíthatunk. Akár a munkahelyen, az otthonunkban vagy nyilvános helyen is élet-halál kérdése lehet, hogy tisztában vagyunk-e vele, mit kell tenni egy ilyen esetben. Október 16-án, az Újraélesztés Világnapján különösen fontos kiemelni, hogy mindenki számára fontos lehet az újraélesztés tudása!

Miért olyan létfontosságú az azonnali segítség?

Amikor valaki szívleállást szenved el, az agy négy-öt perc alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amely visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

- Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal megkezdjük az újraélesztést a mentők kiérkezéséig. A folyamatos mellkasnyomás megfelelő ritmusban fenntartja a vérkeringést, és növeli az esélyét annak, hogy a segítség megérkezése után az érintett személy maradandó idegrendszeri károsodás nélkül életben maradjon. Szerencsére egyre több helyen találunk nyilvános defibrillátorokat is, amelyek használata egyszerű, de sokan nem tudják, hogyan is működik. A defibrillátor használata az életmentés egyik lépése. A készülékek utasításokat adnak, egy oktatás után bárki magabiztosan használhatja - részletezte Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője, vezető nemzetközi oktató.

Az újraélesztés elsajátítása bárki számára lehetséges

- Az újraélesztés technikáját és a defibrillátor használatát mindenkinek meg kellene tanulnia. A mentők kiérkezéséig az ott tartózkodók szerepe életmentő. Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, ha felismerjük, hogy a bajba jutott személy nem lélegzik - hangsúlyozta Varga Erika, aki azt is hozzátette, a defibrillátorokat nemcsak forgalmas helyeken, hanem olyan helyszíneken is érdemes elhelyezni, ahol a mentők kiérkezése több mint négy-öt percet igénybe vehet. A cél, hogy minél több intézmény, iskola, szálloda és közösségi hely rendelkezzen ilyen eszközökkel, és hogy a helyszínen tartózkodók képzést kapjanak az elsősegélynyújtás lépéseiről és a defibrillátorok használatáról.

Az elsősegélynyújtás tudása és a tünetek felismerése más helyzetben is életet menthet

Varga Erika azt is kiemelte, hogy egyik legfontosabb feladata, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye azt a tudást, hogy különböző rosszulléteknél mit kell csinálni a mentők kiérkezéséig. Például egy stroke időbeni felismerésével és a mentők azonnali értesítésével is menthetünk életet.

- A küldetésem az, hogy megtanítsam az embereket, hogy mit kell tenni a mentők kiérkezéséig, hiszen embertársunk élete a mi segítségünkön múlhat. Elmondhatatlan érzés egy olyan ember szemébe nézni, akit egy ügyfelünk mentett meg az elsősegélynyújtási oktatásunk után 3 hónappal.

Hol találhatunk defibrillátorokat?

Ma már egyre több helyen találkozhatunk defibrillátorokkal: közintézményekben, iskolákban, sportlétesítményekben és egyre több munkahelyen is. Az egészségtudatos cégek felismerik, hogy az elsősegélynyújtás ismerete és a defibrillátorok elérhetősége alapvető fontosságú a dolgozók biztonsága érdekében.

Életeket menthetünk

- Az újraélesztés technikája és a defibrillátor használata könnyen elsajátítható, és kritikus helyzetekben életet menthet. Cselekedjünk, mert ezzel esélyt adhatunk embertársunknak a túlélésre. Október 16-án, az Újraélesztés Világnapján különösen fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk erre a létfontosságú tudásra, mert egy kis bátorsággal és tudással mindannyian életeket menthetünk! – zárta a szakember.

Összegezve

  • Október 16-án ünnepeljük az Újraélesztés Világnapját.
  • Az újraélesztés és defibrillátor-használat ismerete fontos mindenki számára.
  • Az agy oxigénhiánya négy-öt perc alatt visszafordíthatatlan károsodást okozhat.
  • A defibrillátorok egyszerűen használhatók és fontosak az életmentésben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Életmentés az utcán: így használja a félautomata defibrillátort

Életmentés az utcán: így használja a félautomata defibrillátort

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

defiblirrátor

Forrás: Defibrillátor Plusz Kft.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához