Ezeket látta már?

Új rendelővel bővült a Bethesda Gyermekkórház, ahol már bódításban is elvégezhetők egyes fogászati kezelések

új rendelő fogászat Bethesda Gyermekkórház hírek

Akár már bódításban is elvégezhetők egyes fogászati és szájsebészeti beavatkozások a Bethesda Gyermekkórház SNI Fogászati Ambulanciájának újonnan kialakított rendelőjében.

Az új kezelőegység és rendelő célja, hogy a sajátos nevelési igényű – közülük is kiemelten az autizmussal élő – gyermekeknél a vizsgálat, illetve a beavatkozás minél gördülékenyebb legyen, és a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat az ellátás teljes ideje alatt.

Több, mint 20 évvel ezelőtt született meg egy álom a Bethesda Gyermekkórházban arról, hogy milyen jó lenne, ha lehetővé válna altatásban végzett fogorvosi ellátás azon gyermekek számára is, akik speciális bánásmódot igényelnek. Jó pár évet kellett várni, hogy a megfelelő jogszabályi háttér rendelkezésre álljon és a személyi, tárgyi feltételek is adottak legyenek, azonban 2015 októberében végre megnyithatta kapuit a Bethesda Gyermekkórház SNI (Sajátos Nevelési Igényűek) Fogászati Ambulanciája. Itt olyan gyermekeket kezelnek, akik alapbetegségükből adódóan speciális bánásmódot igényelnek, együttműködésükben korlátozottak, és emiatt a fogászati ellátásuk kizárólag altatásban végezhető.

Hamar egyértelművé vált, hogy a továbblépéshez – a műtőn kívül – hatalmas szükség lenne egy újonnan kialakított rendelőre, valamint egy speciális kezelőegységre is, hogy az arra alkalmas fogászati és szájsebészeti beavatkozások akár bódításban is elvégezhetők legyenek, megkímélve ezzel a gyermekeket az altatással és műtéti környezettel járó stresszhelyzettől. Ezért idén márciusában a kórház gyűjtést szervezett, hogy a speciális kezelőegység megvásárlásához még hiányzó 10 millió forintot támogatói segítséggel teremtse elő. A magán és céges adományozóknak hála rövid idő alatt összegyűlt az összeg, amelyhez a Bethesda Kórház Alapítvány további 20 millió forinttal járult hozzá.

A most átadott új rendelőnek, illetve kezelőegységnek köszönhetően – a bódításban elvégezhető szájsebészeti beavatkozásokon túl – lehetőség nyílik arra is, hogy a kerekesszékhez kötött kis betegeket saját székükben vizsgálhassak és kezelhessék. Mivel ez az ellátási forma NEAK finanszírozott, az ilyen gyermeket nevelő családoknak ingyenes. A kezeléseket és a gondozást altatóorvosi és szakasszisztensi háttérrel végzik a Bethesda szakorvosai.

bethesda suNI kep3 Cél, hogy a vizsgálat, illetve a beavatkozás minél gördülékenyebb legyen Forrás: Bethesda Gyeremekkórház

SüNI rendelő

- A rendelő kialakítása során az akadálymentességen túl fontos szempont volt, hogy a sajátos nevelési igényű, közülük is kiemelten az autizmussal élő gyermekeknél a vizsgálat, esetenként a beavatkozás minél gördülékenyebben menjen, és a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat az ellátás teljes ideje alatt” – hangsúlyozta Dr. Jáky László, a Bethesda Gyermekkórház SNI Fogászati Ambulanciájának vezető főorvosa. Először ambuláns rendelői keretek között kell eldöntenünk, hogy valóban szükséges-e a fogászati beavatkozás, és ez valóban kivitelezhetetlen-e éber körülmények között. Amennyiben mindkét kérdésre igen a válasz, akkor a beavatkozást fokozott biztonságot nyújtó kórházi körülmények között végezzük el altatásban – foglalta össze a kétlépcsős ellátás lényegét a főorvos.

A rendelőt és a fogadóteret autizmussal foglalkozó szakemberek segítségével, valamint vizsgálatra, kezelésre járó gyermekek és családok igényei alapján alakították ki, különösen figyelve a berendezés, a színek, a képek és a különböző használati tárgyak megnyugtató harmóniájára. Az „SNI” rövidítéshez a könnyen megjegyezhető SüNI nevet kapcsolták, hogy a kedves mesefigurának köszönhetően még nyugodtabb és biztonságosabb legyen a rendelőben töltött idő a gyermekek és szüleik számára egyaránt.

Az altatásos fogászatról

Az altatás olyan nyugodt körülményeket teremt, ami alatt – bizonyos korlátok mellett – teljes fogmegtartó kezeléseket is elvégezhetnek a szakemberek azoknál a gyermekeknél, akiknél korábban többszöri próbálkozás után is kudarcot vallottak. Az altatásos fogászat másik fontos előnye, hogy akár egy hosszan elnyúló, rengeteg stresszel járó kezelést is kiválthat, mivel az ambuláns vizsgálat során – ha szükséges –, a várakozási idő rugalmasan kezelhető, rövidíthető.

A Bethesda Gyermekkórház kiemelten fontosnak tartja a szülők tájékoztatását és a gyermekek felkészítését. Ezért készült el a Mi FOG történni? című mesekönyv, amely az autizmussal élőket, a sajátos nevelésű igényű gyerekeket készíti fel a kórházban zajló altatásos fogászati kezelésre és műtétre. A könyv a Bethesda Kórház Alapítvány kiadásában jelent meg, és a Bethesda Gyermekkórházban kezelt gyermekek ajándékba kapják az első fogászati vizsgálatkor

Összegezve

  • A Bethesda Gyermekkórházban bizonyos fogászati és szájsebészeti beavatkozások akár bódításban is elvégezhetőek.
  • Az új rendelő célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása minél gördülékenyebb legyen.
  • Az ellátás ingyenes a NEAK finanszírozási támogatásának köszönhetően.
  • Az SNI Fogászati Ambulancia rendelőjét szakemberek és a gyermekek igényei alapján alakították ki, figyelve az autizmussal élő gyermekek szükségleteire.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Gyerekeknél kell tartani a fogászati altatástól? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Gyerekeknél kell tartani a fogászati altatástól? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogászat

Forrás: Bethesda Gyeremekkórház
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához