Ezeket látta már?

Októbertől jön az új alapellátási ügyelet Budapesten is - erre számítson!

új alapellátási ügyelet Budapest

Október 1-jétől lép életbe Budapesten a központi diszpécserszám, amelyen elérhetővé válik az ügyelet is.

A főváros is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez október 1-ejétől. A háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben – mondta el Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az M1 aktuálisban:

„Vidéken több hónapos tapasztalat gyűlt össze az új struktúrával kapcsolatban, és ez az új ügyeleti rendszer indul majd október elején a fővárosban is”

Békássy úgy fogalmazott, szét kell választani a háziorvosok rendelési és rendelkezésre állási idejét (ezt továbbra is az önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződéseik szabályozzák), valamint az ügyeletben töltött idejét. A kormány javaslata az, hogy a háziorvosoknak legyenek délutáni rendeléseik, ez fogja biztosítani a lakosság jobb hozzáférését az alapellátáshoz, de ez független az ügyelettől.

Ezekre a változásokra számítson

  • A központi diszpécserszám (1830) október 1-jétől hívható lesz Budapesten is.
  • Az új alapellátási ügyeleti rendszer – a vidékhez hasonlóan – Budapesten is hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig lesz elérhető, hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órában.
  • Akinél valódi sürgős ellátást igénylő állapot lép fel, azt továbbra is a mentés keretén belül kell ellátni - ezt az Országos Mentőszolgálat biztosítja.
  • Akiknek sürgős segítségre van szükségük, továbbra is a 112-őt hívják. Ha viszont valakinek egyéb egészségügyi problémája van, akkor ő 16 óra után a 1830-as számot tárcsázza.
  • A rendelési időn túli időpontra halasztható feladatok esetében, működik az ügyeleti szolgálat vagy a háziorvos rendelési időn túli szolgálat.
  • Az ügyeleti pontok nagy részét a kórházak sürgősségi betegellátó osztályainak közvetlen közelében alakítják ki.

A szakember abban bízik, hogy az új ügyeleti rendszer racionálisabb betegútszervezést tesz lehetővé. A cél az, hogy mindenki az adott panaszának megfelelő ellátóhelyre kerüljön.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: M1 Aktuális
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához