Ezeket látta már?

Tűzvész Kunszentmártonon: családi ház lángolt, egy ember meghalt

tűz Kunszentmárton fűtés meghalt hírek

A fűtési szezonban egyre több a lakástűz.

Vasárnap hajnalban érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Kunszentmártonon kigyulladt egy családi ház. Két járművel vonultak a tűzoltók a Bercsényi utcába, ahol egy ötven négyzetméteres családi ház égett. A tűzoltók a lángokat fél óra alatt megfékezték, az épületből két gázpalackot kivittek. A tűz miatt a hálószobában a födém leszakadt, az ott élő középkorú férfi megégett holttestét a romok átvizsgálását követően találták meg. A tűz okát tűzvizsgálati eljárás fogja feltárni.

Füstérzékelő beszerzését javasolják

A fűtési szezonban több lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, mivel a hideg időben az emberek többet tartózkodnak otthon. Az elektromos eszközök használata, a főzés és a fűtés is tűzhöz vezethet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A tragédiák és nagyobb tüzek megelőzése érdekében a legjobb megoldás, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, amely a tűz keletkezésekor azonnal jelez, így még van időnk cselekedni.

Hogyan működik a füstérzékelő?

A füstérzékelő működése azon alapul, hogy érzékeli a levegőben lévő füst részecskéit, és riasztást ad, mielőtt a tűz nagyobb méreteket öltene. Két fő típusa van: az ionizációs és az optikai (fotoelektromos) füstérzékelő.

Az ionizációs füstérzékelő egy kis kamrában két elektródát és egy kis mennyiségű radioaktív anyagot tartalmaz. Ez az anyag elektromos töltéseket hoz létre, amelyek folyamatos áramot hoznak létre a kamrában. Ha füst kerül a kamrába, az áram csökken és az eszköz riasztást ad.

Az optikai füstérzékelő egy fényforrást (általában egy LED-et) és egy fényérzékelőt tartalmaz. Normál esetben a fény nem éri el a fényérzékelőt, de amikor füst kerül az érzékelő kamrájába, a füst részecskéi szétszórják a fényt, és az eléri a fényérzékelőt, amely ekkor riasztást küld.

A füstérzékelők gyorsan figyelmeztetnek minket a tűzre, így több időnk van reagálni és elhagyni az épületet vagy eloltani a tüzet. Ezek az eszközök könnyen felszerelhetők a mennyezetre vagy a falra, és nem igényelnek bonyolult karbantartást, bár érdemes olykor portalanítani őket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Katasztrófavédelem
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához