Ezeket látta már?

Ezzel a teszttel lehet, hogy megjósolható lesz az, ha egy éven belül meghal

teszt halál ideje mutat mikor kutatás

Ön be merné vállalni?

Egy manhattani székhelyű biotechnológiai vállalat áttörő fejlesztéssel állt elő: egy úgynevezett „öregedő óra” segítségével képesek meghatározni az ember biológiai korát az arc sejtjeiből származó információk alapján.

A biológiai életkor a sejtjeink és szöveteink valódi állapotát tükrözi, és jelentősen eltérhet a kronológiai életkortól, amely egyszerűen az eltelt évek számát jelenti. A legújabb kutatások kimutatták, hogy amikor a biológiai életkor és a kronológiai életkor között nagy különbség mutatkozik, az jelentős mértékben megnöveli a betegségek miatti halálozás kockázatát.

Ez az új technológia nem csupán a tudományos közösség figyelmét keltette fel, hanem a közvéleményét is, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy mélyebben megértsük az öregedési folyamatokat és azok egészségügyi következményeit. Az „öregedő óra” egy precíz eszköz, mely révén a jövőben személyre szabott egészségügyi stratégiákat fejleszthetünk ki a hosszú élet eléréséhez.

Az a bizonyos epigenetika

A CheekAge nevű új, forradalmi teszt, amely a szájban lévő sejtek vizsgálatán alapul, és egy napon akár azt is megjósolhatja, mennyi ideig élhet egy személy. Az eljárás az epigenetikát vizsgálja, vagyis azt, hogyan befolyásolja a környezet és az életmód a génjeink működését az életünk során.

Az epigenetika egyik legfontosabb markere a DNS-metiláció, amely olyan változásokat jelent a DNS-ben, amelyek módosíthatják azt, hogy a gének hogyan működnek, de anélkül, hogy magát a DNS szerkezetét megváltoztatnák. A CheekAge teszt lényegében egy "epigenetikus óra", amely az arcból származó sejtek DNS-mintáit vizsgálja.

A fejlesztők - a New York-i Tally Health kutatói - szerint bizonyos metilációs mintázatok összefüggésbe hozhatók a várható élettartammal. Ez a felfedezés nemcsak az öregedés megértéséhez vihet közelebb bennünket, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy személyre szabott egészségügyi és életmódbeli tanácsokat kapjunk, amelyekkel egészségesebbé válhatunk és ezáltal meghosszabbíthatjuk életünket.

A kutatásról

A tudósok alaposan tesztelték új módszerüket, hogy meghatározzák, mennyire képes előre jelezni a halálozást. A kutatás során 1513 férfit és nőt vizsgáltak, akik 1921-ben és 1936-ban születtek, és akiket életük során hosszú távon követtek. Az elemzés kimutatta, hogy a DNS-ben bekövetkező változások szignifikánsan összefüggnek a halálozási kockázattal.

A legmagasabb CheekAge szinttel rendelkező csoport tagjai 148 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg abban az évben, mint azok, akik a legalacsonyabb szinttel rendelkeztek. A kutatók szerint a módszerük még pontosabb előrejelzést tett lehetővé, mint más epigenetikus órák, amelyek vérmintákat elemeztek.

Fontos megjegyezni, hogy már elhunyt résztvevőkön tesztelték módszerüket. A jövőbeli kutatás viszont élő emberek bevonásával folytatódhat, hogy kiderüljön, pontosan megjósolható-e az, hogy mikor fognak meghalni.

Nincs kőbe vésve a halál ideje

Más szakértők azonban óvatosságra intenek és hangsúlyozzák, hogy a teszt nem képes pontosan megjósolni azt a napot vagy akár azt az évet, amikor valaki meghal, így felesleges szorongást kelthet. Hiszen a DNS-ben bekövetkezett változások elméletileg visszafordíthatók, vagyis a módszer inkább arra lenne hasznos, hogy figyelmeztesse az embereket, hogy rossz úton járnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ebben a két életkorban gyorsul fel a legjobban az öregedés

Ebben a két életkorban gyorsul fel a legjobban az öregedés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

öregedés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához