Tejeskávé: nemcsak finom kombináció, de gyulladáscsökkentő is?
A kávéról már egy ideje tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetünkre, a tejeskávéról azonban kevesebb szó esik.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a tejeskávé egészségre gyakorolt hatásáról:
"Még csak sejtvizsgálatok mutatták ki ezt a hatást, semmi garancia arra, hogy élő emberben is létrejön, de példát láthatunk egy gyönyörű kémiára.
Szakmai körökben régóta ismert, hogy a kávéban jelentős kávésav és klorogénsav található, amelyek úgynevezett növényi polifenolok. Ezeknek szintén régóta kedvező egészségügyi hatásokat tulajdonítanak antioxidáns jellegüknél fogva.
Új kutatások kimutatták, hogy a kávésav és a klorogénsav egy része kémiai reakcióba lép fehérjékkel, és cisztein-konjugátumok keletkeznek belőlük. Ezt most a tejjel is kimutatták. (A kakaó esetében azonban ilyet nem észleltek).
Azt is kimutatták sejtkísérletekben, hogy a ciszteinnel képzett kávésav- és klorogénsav-vegyületek sokkal erősebben gátolták a gyulladások kialakulásában szerepet játszó immunsejteket, mint maga a kávésav és a klorogénsav."
Olvasta már?
- Igaz vagy sem, hogy a főzött kávé erősebb?
- Ihatnak kávét a pajzsmirigybetegek? Itt a válasz!
- Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a daganatra a kávé
- Kávé: ezen múlik, hogy jót tesz-e a szívvel, vagy inkább árt
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!