Ezeket látta már?

Rákot okozó hintőporok: ezért jelentett csődöt az Avon Products Inc

talkum rákkeltő hintőpor Avon csőd

Úgy néz ki, képtelenek fedezni a talkumot tartalmazó hintőporokkal kapcsolatos perek hatalmas költségeit.

Az Avon Products Inc. csődeljárást kért az Amerikai Egyesült Államokban, hogy kezelni tudja a több millió dollár értékű követeléseket.

Az Avon Products Inc. azt állítja, hogy nincs kellő likviditása 386 hintőporral, pontosabban talkummal kapcsolatban folyó per költségeit fedezni, ezért több országban is csődöt jelent. Mintegy 1 milliárd dollárnyi adósságtól igyekszik ilymódon megszabaulni – olvasható a Guardian cikkében.

Mint írják, a vállalat eddig már 225 millió dollárt költött a talkummal kapcsolatos perekre, azonban a további 386 ügy megoldásához szükséges anyagi forrásokkal már nem rendelkezik. A lap azt is kifejti, hogy a cég jelenlegi adóssága 1,3 milliárd dollárra rúg, és ebből 78 millió dollár közvetlenül a talkummal kapcsolatos követelésekhez kötődik.

A Natura &Co (B3 – NTCO3), amely 2020-ban megvásárolta az AVON-t, megállapodást kötött arról, hogy 125 millió dollár értékben, hitelajánlat formájában megvásárolja az AVON nem amerikai érdekeltségeit, egy bírósági felügyelet mellett zajló aukciós folyamat keretében.

A talkum nem más cégeknél is fejtörést okozott már: a Chanel, a Revlon és L’Oréal is levette összetevőinek listájáról a talkumot, miután több ezer per folyik az Egyesült Államokban az anyag esetleges rákkeltő hatása miatt.

A Guardian úgy tudja, a szépségmárka az Egyesült Királyságban, Európában és Latin-Amerikában is csődöt jelentett. Ezt az AVON Magyarország cáfolja.

'AZ USA-n kívüli piacokon, mint például az Egyesült Királyságban és Európában nincsen csődeljárás az AVON-nal szemben, kizárólag az USA leányvállalat (API) indított egy adósságrendezési eljárást az Egyesült Államokban, az ott a múltban felhalmozott adósságok renedezése tárgyában, amely semmilyen hatással nincs az USA-n kívüli piacokra' - reagált a hírre az AVON Magyarország.

"A felhalmozott tartozások jelentős része jóval korábbi, Egyesült Államokban zajló talkum perekre vezethető vissza. Az AVON ezzel kapcsolatban szeretné felhívni a figyelmet, hogy napjainkban a termékeikben kizárólag kozmetikai minőségű talkumot használnak, amely a legmagasabb minőségi és tisztasági szintet képviseli és amely bizonyítottan nem tartalmaz azbesztet. Az Egyesült Államokban az AVON termékeiben található talkum miatti perek a 2016 előtt értékesített termékekre vonatkoznak, főként a több mint 40 évvel ezelőtt forgalmazott testpúderre."

Mi a talkum?

Zsírkő. A természetben is előforduló ásványféle, melyet a kozmetikumokban leginkább por formában térfogatnövelő, töltőanyagként használnak. A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar, amely a szilícium-dioxid (E 551) származéka. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrölhetők és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.

A talkum tényleg rákkeltő?

Amerikában az egyik legnagyobb megítélt kártérítésben a bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Johnson&Johnson hintőpor használata összefüggésben volt a több hölgynél kialakult petefészekrákkal, így sokan megkérdőjelezik a használatát a személyes higiéniai termékekben.

Felmerült, hogy a talkum belélegezve okozhat tüdőrákot, főleg az azt bányászó bányászoknál. A jelenlegi kutatások egyelőre nem egyértelműek, főleg mivel a bányászat során egyéb anyagoknak is kitettek a bányászok, ezért nehéz különválasztani a talkum és az egyéb anyagok hatását. De egyelőre az sem jelenthető ki, hogy a talkum belélegzése biztosan nem okoz semmiféle elváltozást.

A petefészekrák tekintetében hasonlóképpen megosztottak a kutatási eredmények: az biztos, hogy az elvátozás hosszú időn át történő kitettség esetén léphet fel. A probléma ezzel az, hogy elég nehéz megfelelő és hiteles kutatást összeállítani azon alapulva, hogy valakik akár évtizedeken át naponta alkalmazzák-e a talkumot vagy sem. Rengeteg kutatás született a témában, ezek jelenleg megoszlanak, hogy a talkumot rákkeltőnek vagy pedig teljesen ártalmatlannak mondják-e ki. Egy angol jótékonysági szervezet anyagában viszont kiemelik hogy a talkumhasználat korrelál egy bizonyos hormonszinttel is, amely viszont bizonyítottan összefüggésben van a petefészekrákkal. További kutatás szükséges ahhoz, hogy rájöjjenek, vajon egy közös ok miatt van korreláció vagy valóban a talkumhasználat okozza a problémát.

A talkum negatív hatásai tekintetében fontos még elmondani, hogy a természetben a talkum gyakran szennyeződik azbesztosszal, ezért a 70-es évek óta a gyártók csak tisztított, azaz azbesztoszt kimutatható mértékben nem tartalmazó talkumot alkalmaznak kozmetikumokban. Hogy ennek mennyi hatása van pl. a fent említett ítélet tekintetében kérdéses.

Mit tehetünk vásárlóként?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) továbbra is vizsgálja az ügyet - további kutatásokra van szükség az egyértelmű következtetések levonásához.

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Rákkutató Intézet (IARC) azbeszttartalmú talkumot mint rákkeltő anyagot osztályozza, az azbesztmentes talkumot azonban nem minősíti egyértelműen rákkeltőnek.

Az elővigyázatosság elve alapján, a fogyasztóknak érdemes lehet elkerülni a talkumport olyan területeken, ahol úgynevezett hosszú távú kitettség lehetősége áll fenn. Ha egészségügyi aggodalmai vannak, válasszon olyan alternatív terméket, amely nem tartalmaz talkumot.

Összegezve

  • Az Avon Products Inc. csődeljárást kezdeményez több országban is a talkummal kapcsolatos perek költségeinek fedezésére.
  • A talkummal kapcsolatos követelések miatt jelenleg 1,3 milliárd dollárra rúgó adóssággal küzd a vállalat.
  • A talkummal kapcsolatos perek miatt több cég ismert cég levette már az összetevői listájáról a talkumot.
  • A talkum kapcsán felmerült a rákkeltő hatás és a petefészekrákkal való összefüggés, de a kutatások eredményei jelenleg megoszlanak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyugodtan szórhatunk hintőport akárhová? Ezekre a testrészeire semmiképp ne használja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hintőpor

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához