Ezeket látta már?

Gondoskodjon az egészségéről: így járhat szűrővizsgálatokra egészségpénztárból

szűrővizsgálat egészségpénztár magán orvos

Az egészségpénztárak lehetőséget biztosítanak arra, hogy aktívan gondoskodjunk egészségünkről, miközben pénzt takarítunk meg.

Az egészség megőrzése és a betegségek korai felismerése kulcsfontosságú szerepet játszik mindennapi életünkben. A rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk. Ha magánúton bővítenénk az államilag előírt szűrővizsgálatok körét, akkor ezt érdemes az egészségpénztáron keresztül finanszírozni.

Egészségpénztárral egészségtudatosabbak lehetünk

Az egészségpénztárak tapasztalati szerint a pénztári tagok gyakran egészségtudatosabbak, mint azok, akik ilyen módon nem takarékoskodnak az egészségügyi kiadásaikra. Az egészségünkre még mindig nem fordítunk elég aktív figyelmet, főleg nem preventív jelleggel.

Az egészségpénztári tagok értesülnek a pénztárak akcióiról, a partnereik révén kedvezményesen elérhető vizsgálataikról, így pedig könnyebb lehet emlékezni a szükséges vizsgálatokra. Az egészségpénztárak lehetőséget biztosítanak arra, hogy aktívan gondoskodjunk egészségünkről, miközben pénzt takarítunk meg.

A szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése lehetővé teszi a korai diagnózist, ami kulcsfontosságú a hatékony kezelés szempontjából. Emellett az egészségpénztári tagság lehetőséget nyújt arra is, hogy kedvezményes áron jussunk hozzá különféle egészségügyi szolgáltatásokhoz és termékekhez, amelyek javítják életminőségünket és csökkentik az egészségügyi kiadásokat.

A rendszeres szűrővizsgálatok és az egészségpénztár által támogatott magánorvosi szolgáltatások igénybevétele hosszú távon jelentősen hozzájárulhat az életminőség javításához. A korai felismerés és a megelőzés révén elkerülhetők a komolyabb, költségesebb kezelések, ezáltal csökkentve az egészségügyi kiadásokat.

Az egészségpénztári támogatások segítségével a tagok hozzáférhetnek a legmodernebb diagnosztikai eszközökhöz és kezelésekhez, így biztosítva, hogy a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. Ezen felül a pénztárak számos prevenciós programot is kínálnak, amelyek segítenek a tagoknak az egészséges életmód fenntartásában.

Hogyan és mennyit takaríthatunk meg az egészségpénztáron keresztül?

Az egészségpénztár elsősorban azok számára jelent megtakarítást, akik fizetnek személyi jövedelemadót – tájékoztat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője. Az egészségpénztárba teljesített befizetések összegének 20 százalékát, évi legfeljebb 150 ezer forintot ugyanis visszaigényelhetünk az adónkból.

Bár ez egy utólagos támogatás, a pénztár költségével együtt is jelentős megtakarítást eredményezhet az egészségügyi kiadásokon – teszi hozzá a szakértő. Külön pozitív hozadéka az egészségpénztári számlának a magasabb fokú öngondoskodási hajlam.

Egészségpénztárból elszámolható szűrővizsgálatok

- Az egészségpénztárak számos szűrővizsgálat finanszírozását teszik lehetővé. Ha ezekhez orvosi javaslatot is kérünk, akkor prevenciós szolgáltatásnak minősülnek. Az egészségpénztáron keresztül igénybe vett prevenciós szolgáltatásokért további 10 százalék adóvisszatérítést igényelhetünk – emlékeztet Gergely Péter. - Arra figyeljünk, hogy az adóvisszatérítés maximuma ekkor is 150 ezer forint, ez tehát azoknak éri meg, akik a rendszeres és eseti befizetéseikkel nem érik el az adóvisszatérítés felső határát.

Szűrővizsgálaton részt venni tehát nem csak az egészség szempontjából előnyös. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány vizsgálatot, amelyet elszámolhatunk.

Vérvizsgálatok

A vérvizsgálatok az egészségi állapot átfogó képének kialakításában játszanak fontos szerepet. Segítségükkel felismerhetők a különböző fertőzések, gyulladások, vérszegénység, cukorbetegség és egyéb anyagcserezavarok. A rendszeres vérvizsgálatok korai stádiumban jelezhetik a komolyabb betegségeket, lehetővé téve a gyors és hatékony beavatkozást.

Ultrahangos vizsgálatok

Az ultrahangos vizsgálatok széles körben alkalmazhatók, legyen szó hasi ultrahangról, szívultrahangról vagy nőgyógyászati ultrahangról. Ezek a vizsgálatok fájdalommentesen és gyorsan képesek kimutatni a belső szervek állapotát, feltárva az esetleges elváltozásokat vagy rendellenességeket.

Szemészeti ellenőrzések

A rendszeres szemészeti ellenőrzések különösen fontosak, hiszen a látásproblémák korai felismerése és kezelése megelőzheti a súlyosabb látásromlást vagy a teljes látásvesztést. Az egészségpénztárból finanszírozott szemészeti vizsgálatok segíthetnek a különböző szembetegségek, mint például a glaukóma vagy a makuladegeneráció korai felismerésében és kezelésében.

Fogászati kezelések

A fogászati egészség megőrzése alapvető fontosságú az általános egészségi állapot fenntartásában. Az egészségpénztárak lehetőséget nyújtanak a rendszeres fogászati ellenőrzések, fogtömések, fogkőeltávolítások és egyéb fogászati kezelések finanszírozására. A rendszeres fogászati ellenőrzések megelőzhetik a komolyabb fogászati problémák kialakulását, mint például a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek.

Mammográfia és prosztata szűrés

A nők számára a rendszeres mammográfia vizsgálatok elengedhetetlenek az emlőrák korai felismeréséhez. A férfiak esetében a prosztata szűrés hasonlóan fontos szerepet játszik a prosztatarák korai diagnosztizálásában. Mindkét vizsgálatot az egészségpénztárak támogatják, így anyagi segítséget nyújtanak a szűrések elvégzéséhez.

Menedzserszűrés

A menedzserszűrések átfogó képet adnak az egyén egészségi állapotáról, magukban foglalva többek között a kardiológiai, gasztroenterológiai, neurológiai és ortopédiai vizsgálatokat. Ezek a szűrések különösen hasznosak azok számára, akik stresszes munkakörnyezetben dolgoznak, hiszen segítenek a munkahelyi stressz okozta egészségügyi problémák korai felismerésében és kezelésében.

A menedzserszűrés során végzett vizsgálatok átfogó képet adnak az egyén egészségi állapotáról, és lehetővé teszik a személyre szabott egészségügyi tanácsadás nyújtását. Ennek köszönhetően időben kaphatunk olyan tanácsokat és kezeléseket, amelyek segítenek az egészség megőrzésében és a munkahelyi teljesítmény javításában.

Mennyibe kerül a menedzserszűrés?

A menedzserszűrés költsége nagyban függ az elvégzett vizsgálatok számától és típusától, valamint az egészségügyi intézménytől, ahol a szűrést végzik. Általában a menedzserszűrések ára 50 ezer és 200 ezer forint között mozog. Az egészségpénztárak azonban jelentős segítséget nyújtanak a költségek fedezésében, hiszen az egészségpénztári számláról finanszírozhatók ezek a vizsgálatok, és az adóvisszatérítés révén tovább csökkenthetők a kiadások.

Az egészségpénztár kényelmi szolgáltatásokat is nyújt

Az egészségpénztárak ma már számos kényelmi szolgáltatással várják a tagjaikat. Több pénztár online belépési lehetőséget biztosít, a modern, bankkártyával összeköthető egészségkártyák pedig a pénztári számla használatát könnyítik meg.

A korszerű egészségkártyát kínáló pénztárak körének legújabb tagja az OTP Egészségpénztár, amely jelenleg nyereményjátékkal is segíti tagjait az új funkció megismerésében. Az összekapcsolás lényege, hogy akkor is költhetünk az egészségszámlánkról, ha azon nincs a vásárláshoz elegendő összeg. A hiányzó részt, vagy akár a vásárlás teljes összegét az egészségkártya a bankkártyáról kéri át közvetlenül a vásárláskor, az egészségpénztár költségével emelten. Ez eseti pénztári befizetésnek minősül, így ez után is igényelhetjük az adóvisszatérítést.

A Patika Egészségpénztár kártyája némiképp másként működik, de szintén nagy szabadságot biztosít. A bankkártyával összekapcsolt patikakártya akkor kér át pénzt a bankkártyánkról, ha az egyenlegünk egy általunk megjelölt összeghatár alá csökken. Ekkor a patikakártya egy előre meghatározott összeggel automatikusan feltöltődik. Így sosem fordulhat elő, hogy fizetnénk a kártyával, de azon nincs megfelelő fedezet a vásárláshoz.

Összefoglalva

Az egészségpénztárak lehetőséget biztosítanak arra, hogy aktívan gondoskodjunk egészségünkről, miközben pénzt takarítunk meg. A rendszeres szűrővizsgálatok és a magánorvosi szolgáltatások igénybevétele hosszú távon javíthatja életminőségünket és csökkentheti az egészségügyi kiadásokat. Egészségpénztáron keresztül fizetve még jobban járhatunk.

Az adóvisszatérítésről érdemes tudni, hogy annak maximuma az önkéntes pénztárakra együtt érvényes, tehát beleszámít a nyugdíjpénztárba történt befizetés is. A nyugdíjmegtakarítások után összesen akár 280 ezer forint adóvisszatérítést is kaphatunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bankkártyával is összekötheti egészségkártyáját! Erről jó ha tud

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához