Ezeket látta már?

Így alakítja át a kormány szülészeti ellátást

szülészet átalakítása terhesség törvény

Alacsonyabb ellátottságú osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes terhesség esetén.

Februárban jelent meg az a törvénytervezet, amely a szülészeti ellátás alapvető reformjáról szól és hétfőn lépett életbe, miután a Belügyminisztérium rendelete megjelent a Magyar Közlönyben – írja a 24.hu.

A rendelet alapján a kórházakban bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb ellátottságú osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes terhesség esetén. Ezeken a szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött intenzív osztály (PIC), valamint újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 percen belül elérhetőnek kell lennie az ilyen ellátásnak.

Azonban lesz a szülészeteken császármetszés végzésére alkalmas műtő és ébredő/megfigyelő helyiség, valamint biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns szülészeti ellátást is. A hétfőn megjelent rendeletben nem szerepel, mely kórházakban vezetik be az alapfokú szülészeti ellátást.

A minisztérium azzal indokolta a változtatásokat, hogy a lakossági igények hívták életre azokat, és céljuk, hogy alacsony kockázatú terhességek esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken biztosítsák a szülészeti ellátást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gátmetszés és oxitocin nélkül szülni? A szülész-nőgyógyász szerint ilyen az ideális születés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szülés

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához