Ezeket látta már?

Hivatalos az éhínség Szudánban - egyre többen halnak éhen

UNI409666

A több mint 15 hónapja tartó szudáni háború következtében már hivatalosan is éhínség pusztít egy több százezer embernek otthont adó észak-darfúri menekülttáborban. Ez azt jelenti, hogy az emberek - köztük sok gyermek - olyan súlyosan alultápláltak, hogy vagy éhen halnak, vagy végzetesen legyengülnek és már egy kisebb fertőzés is az életükbe kerül.

Az Éhínség Felülvizsgálati Bizottság (FRC) 20 éves fennállása óta most harmadik alkalommal állapított meg hivatalosan éhínséget a világban. Az elmúlt hét évben ilyen szintű éhezésről egyáltalán nem számoltak be. A bizottság most arra figyelmeztet, hogy az azonnali összehangolt segítség hiánya Szudán más részein is éhínséghez vezethet. A szudáni embereket - különösen a gyermekeket - egyre nagyobb veszély fenyegeti, ha nem sikerül eljuttatni az életmentő segélyeket a Dárfúr, Kartúm, Kordofán és Al-Dzsazíra konfliktus sújtotta területeken rekedt közösségekhez. A helyzet továbbra is kritikus az egész országban. Az előrejelzések szerint idén várhatóan mintegy 730.000 gyermeket érint majd az alultápláltság legsúlyosabb formája.

- A Szudánból érkező hírek megerősítik legrosszabb korábbi félelmeinket, miszerint az ország egyes részein éhínség van kialakulóban, amely elképzelhetetlen szenvedést okoz a gyermekeknek és családoknak, akik a polgárháború következtében már így is szörnyű körülmények között élnek " - mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „A szudáni gyermekek nem várhatnak, alapvető szolgáltatásokra és mindenekelőtt tűzszünetre és békére van szükségük.

A szudáni polgárháború már több mint 15 hónapja tart és a világ egyik legsúlyosabb menekültválságát okozta, több mint 5 millió gyermeknek kellett elhagynia otthonát a harcok kitörése óta.

Minden második, azaz közel 14 millió gyermek szorul életmentő segítségre.

További anyagi források és humanitárius segítség nélkül több gyermek halhat meg az éhínségben, mint magában a fegyveres konfliktusban. Az országban jelenleg összesen 25,6 millióan éheznek, és 17,3 millióan nem jutnak biztonságos ivóvízhez. Azokon a területeken, ahol nagy számban élnek menekült gyermekek, kolera- és kanyarójárvány is pusztít. A különböző betegségek terjedése különösen nagy kockázatot jelent az akut alultápláltságban szenvedő gyermekek számára, akik egészséges társaiknál akár tízszer nagyobb valószínűséggel halnak bele a fertőzésekbe.

A fegyveres konfliktus sosem látott mélységekbe taszítja a már amúgy is sebezhető gyermekeket. Szudánt a világ egyik legnagyobb oktatási válsága is sújtja, a 19 millió iskolás korú gyerekből csak 1 millió tud iskolába járni.

Az UNICEF folyamatosan a helyszínen van, alapvető támogatást nyújt és felszólít minden felet, hogy biztosítsa az akadálytalan és tartós humanitárius segítségnyújtás lehetőségét.

A szervezet azonnal fogyasztható terápiás élelmiszert szállít a térségbe, tiszta ivóvizet juttat a közösségekhez és a betegségek megelőzése érdekében higiéniai csomagokat oszt a rászorulóknak. A traumán átesett gyermekek számára biztonságos, gyermekbarát tereket hoz létre, ahol szakemberek támogatják a menekülteket különböző foglalkozásokkal és lelki segítségnyújtással.

A konfliktus kezdete óta az UNICEF közel 5,5 millió gyermeket vizsgált meg és több mint 322.000 súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyermeket mentett meg életmentő kezeléssel.

Az idei év első öt hónapjában a szervezet több mint 5 millió embert juttatott biztonságos ivóvízhez, és több mint félmillió gyermeket oltott be kanyaró ellen.

Ehhez a munkához az UNICEF Magyarország is gyűjti a forrásokat. Gyermekek élete múlhat kisebb összegű támogatásokon, egy-egy segélycsomagon, oltáson, gyógyszeren, vagy a szakértők figyelmén.

Amennyiben adományával támogatni szeretné ezt a küzdelmet, itt teheti meg.

Mit okozhat az éhínség?

Éhínségnek azt nevezzük, amikor egy országban vagy egy bizonyos régióban sok ember nem tud hozzáférni a megfelelő élelmiszer-ellátáshoz. A probléma alultápláltságot, éhezést, betegségeket és magas halálozási arányt eredményez.

Amennyiben valaki nem kapja meg a szükséges tápanyagokat és kalóriákat, az hosszú távon súlyos alultápláltsághoz vezethet, ami izomtömeg és zsírvesztést, valamint komoly hiányállapotokat okoz. Elégtelen tápanyagbevitel esetén a szervek - többek között a szív, a vese, a máj és az agy- nem jutnak hozzá a működésükhöz megfelelő anyagokhoz, ami súlyos szövődményekhez vezethet.

Összegezve

  • Szudánt hivatalosan is éhínség sújtja.
  • Az Éhínség Felülvizsgálati Bizottság harmadik alkalommal állapított meg hivatalosan éhínséget a világban.
  • Az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint a polgárháború súlyos körülmények között élő gyermekeket és családokat is érint.
  • Szudánban továbbra is kritikus a helyzet, és mintegy 730.000 gyermeket érinti az alultápláltság legsúlyosabb formája.
  • Az UNICEF Magyarország forrásokat gyűjt, hogy támogatást juttasson a szudáni gyermekeknek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem csak a túlsúly okozhat gondokat – ez az 4 veszély fenyegeti a soványabbakat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

BMI

Forrás: unicef
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához