Ezeket látta már?

Folytatódik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését segítő szűrőprogram

szív-és érrendszer szűrés kardiológia szív

Ezeken a helyeken lesznek elérhetőek a Novartis által szervezett ingyenes kardiológiai szűrések.

Idén Szeged mellett Nyíregyházán és a főváros XI. kerületében is elérhetőek a Novartis által szervezett ingyenes kardiológiai szűrések. A program tavalyi szakaszában a résztvevők közel 40 százalékáról derült ki, hogy állapotuk további vizsgálatokat, illetve a súlyosabb megbetegedést megelőző kezelést is indokolhat.

„A hazai helyzet javulásához nem elegendő az, hogy rendelkezésre állnak a legmodernebb terápiák”

Győr, Szeged és Székesfehérvár önkormányzataival együttműködve indított felvilágosító és koleszterinszűrő programot tavaly a Novartis. Ezzel a Szív Világszövetség (World Heart Federation, WHF) kezdeményezéséhez csatlakoztak, amely 2000 óta szeptember utolsó vasárnapját - mint a Szív Világnapját (World Heart Day, WHD) - annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Ez a feladat Magyarországon is óriási, s a korábbiaknál jóval hatékonyabb módszereket kíván. Mert igaz ugyan, hogy 2023-ban nálunk 4 százalékkal csökkent a keringési rendszer megbetegedéseivel összefüggő halálozás, ám ezek a betegségek még mindig megközelítőleg annyi áldozatot szednek évente, mint az összes többi együttvéve[1]. Annak ellenére is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része egyszerű módszerekkel is megelőzhető lenne[2].

- A hazai helyzet javulásához nem elegendő az, hogy rendelkezésre állnak a legmodernebb terápiák - vallja Maria Tilman, a Novartis Hungária Kft. kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője, mivel a megelőzést az egészségtudatos életvitel mellett leginkább a rendszeres szűrővizsgálatok segítik. Utóbbiak már akkor jelezhetik a megbetegedés növekvő kockázatát, amikor még semmilyen érzékelhető testi tünete nincs a közeledő bajnak. Ezért is folytatjuk idén ismét három önkormányzattal -Szegeddel, Nyíregyházával és Újbudával- együttműködve a lakossági szűrőprogramunk.

Bűnös LDL

A legfontosabb rizikójelző a vér LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterin szintje, ugyanis zsíros lerakódásokhoz vezet az erek falán és ezek az úgynevezett plakkok folyamatosan szűkítik a vér útját. Emellett a lerakódások elősegítik a vérrögök kialakulását is, amelyek a szívbe, agyba, tüdőbe eljutva végzetes érelzáródást - infarktust, sztrókot, embóliát - okozhatnak.

Aki tisztában van a saját koleszterin-szintjével, a szükség esetén időben kezdeményezheti a számára megfelelő kezelést is. Ebben kívánt segíteni a Novartis programja.

Noha a koleszterinszint ellenőrzésére elegendő lehet egy egyszerű, csupán 3 perces vizsgálat is, túl kevesen élnek az egészségügyi rendszer kínálta szokásos kontroll-lehetőségekkel. Egy, a témában készült felmérésben a megkérdezettek mindössze negyede nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen, az orvosi ajánlásoknak megfelelően jár szűrővizsgálatokra[3].

Tavaly a Novartis, valamint a győri, szegedi és székesfehérvári önkormányzatok által szervezett programsorozat is azt igazolta, hogy szükség van ilyen extra lehetőségekre, s a szélesebb összefogásra a kardiológiai betegségek visszaszorításához. Ugyanis a tesztelt több mint ezer jelentkező közül igen soknál, majd kétötödüknél találtak olyan koleszterin értékeket, amelyek alapján indokolt volt a részletesebb kivizsgálásuk. Ők ezzel a felismeréssel lehetőséget kaptak arra is, hogy tudatosan dolgozzanak a kardiológiai kockázataik csökkentésén.

Erre az eredményre a Novartis is sikerként tekint, ezért idén is folytatja a programot. Az ingyenes szűrés első állomása ezúttal Szegeden lesz, az ősz folyamán pedig Nyíregyházán és a főváros XI. kerületében is várják az érdeklődőket.

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0009.html

[2]https://world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/

[3] A felmérés a Novartis megbízásából, a Pulzus© Kutatási Rendszer segítségével készült. Az adatfelvétel ideje: 2023.11.16-11.22.

A kutatási minta összetétele: A kutatás 700 fős mintája a 40 év feletti magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és település típus szerint.

Összegezve

  • Az ingyenes kardiológiai szűréseket a Novartis most Szegeden, Nyíregyházán és a főváros XI. kerületében szervezi.
  • A program tavalyi szakaszában a résztvevők közel 40 százalékáról derült ki, hogy további vizsgálatokra vagy kezelésre van szükségük.
  • A Szív Világszövetség kezdeményezéséhez csatlakoztak, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.
  • Az egészségügyi rendszer kínálta szokásos kontroll-lehetőségekhez képest túl kevesen járnak szűrővizsgálatokra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Szűrővizsgálat nőknek: ez a 9 vizsgálat típus a legfontosabb!

Szűrővizsgálat nőknek: ez a 9 vizsgálat típus a legfontosabb!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálat

Forrás: novartis
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához