Ezeket látta már?

Látás hónapja: az Egészségablakkal könnyen foglalhat időpontot a szemészhez

szemészet szűrés látás egészségablak

Fontos a rendszeres szemészeti szűrés, még akkor is, ha nincsenek tünetek.

A látás hónapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium (BM) politikai államtitkára, Rétvári Bence felhívta a figyelmet az Egészségablak alkalmazásra, amely lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással időpontot foglaljunk szemészeti vizsgálatra. Ez az ingyenes és bárki számára letölthető mobilalkalmazás nemcsak időpontfoglalásra, hanem korábbi leletek, receptek és egyéb egészségügyi információk megtekintésére is használható.

Rétvári elmondta, hogy a regisztrációhoz TAJ-szám, ügyfélkapu-azonosító és ügyfélkapu-kód szükséges, amely után az alkalmazás akár ujjlenyomattal is könnyen használható. Az időpontfoglalás lehetősége bármikor elérhető, akár hétvégén is. Az októberi hónapra 1500, novemberre pedig 5000 szabad időpont áll rendelkezésre szemészeti vizsgálatokra.

50 éves kor felett évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem (SE) szemészeti klinikájának igazgatója hangsúlyozta, hogy 50 éves kor felett évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton a glaukóma, a makuladegeneráció és a cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése érdekében. Külön kiemelte, hogy Magyarországon 850 ezer cukorbeteg él, és további 100-150 ezer ember nem tud a betegségéről. Hosszú távon céljuk, hogy országos hálózatot hozzanak létre a háziorvosi szakmai kollégiummal és a diabetológiai szűrőállomásokkal a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek csökkentésére.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10 éves korosztályú gyermekek körében a rövidlátás előfordulási gyakorisága 25 százalékról 55-57 százalékra emelkedett Magyarországon. Javasolta, hogy a gyermekek kevesebbet használják az okostelefonokat, számítógépeket és iPad-eket, illetve több időt töltsenek szabad levegőn, természetes fényviszonyok között, mivel mindez csökkentheti a rövidlátás kialakulásának esélyét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

A gyakori homályos látás ezeket a betegségeket jelezheti

A gyakori homályos látás ezeket a betegségeket jelezheti

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához