Ezeket látta már?

Hazánkban is rákapcsolt a szamárköhögés, az oltásból viszont hiány van

GettyImages-1870207478

Gyors ütemben terjed nálunk is a szamárköhögés ám a felnőtteknek való védőoltás egyelőre hiánycikk.

Ahogy korábban már mi is beszámoltunk róla, Magyarországon is egyre inkább növekszik a szamárköhögéses esetek száma.

"A növekvő esetszámok miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre. Amennyiben a háziorvos, a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés (pertussis) gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg bejelentés mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kezdeményezése is kötelező. Ha a beteg szoros környezetében a légúti tünetekkel rendelkező betegeknél fennáll a pertussis gyanúja, a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt. A szerológiai vizsgálatot az NNGYK laboratóriuma végzi" - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Hiánycikk a gyógyszertárakban az oltás

A fertőzés annak ellenére mutat növekvő tendenciát, hogy kötelező védőoltás van érvényben a betegség ellen: a csecsemők 2 hónaposan kapják meg az elsőt, majd a 6 és 11 éves gyerekeknek emlékeztető oltást adnak. A szakemberek azt javasolják, hogy felnőtteknek is érdemes beadatni maguknak a vakcinát (esetükben általában 10 évente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás). A portfolio.hu információi szerint azonban hazánkban jelenleg hiánycikk a szamárköhögés elleni oltóanyag.

Megkeresésükre az NNGYK közölte, tudnak a problémáról és már felvették a kapcsolatot az érintett gyártókkal, hogy a receptre felírt vakcina a gyógyszertárakban megvásárolható legyen.

- A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag - közölte az NNGYK.

Országos járvány még nincs, ám a krónikus betegeknek és az időseknek erősen ajánlott felvenniük az oltást

A kötelező vakcináknak köszönhetően igen magas hazánkban az átoltottság aránya (98 százalékos), ám ennek ellenére a veszélyeztetett csoportba tartozó felnőtteknek erősen ajánlott felvenniük a vakcinát - ide az idősek és a krónikus betegségben szenvedők tartoznak.

A Bordetella pertussis cseppfertőzéssel terjed és veszélye, hogy a felnőtteknél gyakran hiányzik a tipikus hangzású köhögés, mely csak megnehezíti a diagnózist - és közben pedig fertőz a beteg.

A szamárköhögés tünetei

A betegség fő tünete a hosszú ideig tartó köhögés. A betegség 3 szakaszra osztható. A hurutos szakasz 1-2 hétig tart és olyan, mint egyéb fertőzés esetén. A másodikban a panaszok romlanak (főleg éjszaka), rohamokban fellépő húzó köhögés lép fel, ami több mint egy hónapig is tarthat. Az utolsó fázisban már enyhülés tapasztalható, a köhögések gyakorisága és intenzitása csökken.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: súlyos szövődményi lehetnek, de a betegség megelőzhető

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szamárköhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához