Ezeket látta már?

Szamárköhögés: gyorsulva terjed Magyarországon! Ennyi gyanús esetet találtak eddig

szamárköhögés járvány fertőzés pertussis

Ilyen magas heti adatra korábban még nem volt példa ebben az évben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hétfőn közzétett adatai a július 29. és augusztus 4. közötti időszakra vonatkoznak. Ezek szerint 72 új pertussis-gyanús beteget azonosítottak, ilyen magas heti adatra idén eddig még nem volt példa, az előző heti 41 eset volt a rekord.

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 29 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vanna - olvasható az NNGYK jelentésében.

A szamárköhögés-betegség ilyen ütemű terjedése megfeleltethető a járványszerű terjedés ismérveinek. Néhány hete az NNGYK is elismerte az új helyzetet - írta meg a portfolio.hu.

A kumulált gyanús esetszám már 298 főnél jár idén

A heti jelentésből az is kiderül, hogy a szamárköhögés gyanú bejelentések Békés vármegye kivételével a fővárosból és 18 vármegyéből érkeztek. Továbbra is igaz az a megállapítás, hogy a legfiatalabbakra a legveszélyesebb a fertőzés. A hivatalos adatok szerint a csecsemők körében azonosítják a legtöbb ilyen gyanús esetet. A múlt héten 19 ilyen eset volt az országban, ezzel a csecsemők körében az első 31 hét alatt 82-re nőtt az esetszám. A teljes esetszámból több mint 36%-os részarányt képviselnek a csecsemők. Nem véletlen, hogy elsősorban az ő védelmük érdekében adott ki járványügyi ajánlásokat az NNGYK.

Ezeket érdemes a jövőben is szem előtt tartani:

  1. Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.
  2. A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi. 
  3. Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés felnőtteknél: így ismerheti fel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szamárköhögés

Forrás: NNGYK/Portfolio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához