Ezeket látta már?

Súlyos figyelmeztetés: itthon már nem a külföldről behozott baktérium terjed

A szamárköhögés fertőzés veszélyei és megelőzése

Életveszélyes az oltásellenesség terjedése.

A magyarok nyájimmunitása évtizedeken keresztül védelmet nyújtott például a szamárköhögéssel szemben is, de a környező országokban az oltási fegyelem gyengült. Nálunk is egyre jobban terjed az oltásellenesség, ami azonban életveszélyes lehet – figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsadó elnöke. A kötelező oltások jelentőségére és a felnőttkori oltásismétlés lehetőségére Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának vezetője is felhívta a figyelmet az Infostarton.

- Magyarországon már nem külföldről behozott, hanem hazai szamárköhögéses esetek fordulnak elő – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályvezetője. Az év első felében 115 szamárköhögéses esetet regisztráltak.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy Magyarországon, hasonlóan más európai országokhoz, nőtt a szamárköhögéses esetek száma. Mivel ez egy kötelezően bejelentendő betegség, a központ folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet és szükség esetén intézkedik.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a kötelező védőoltások során fontos betartani az oltási rendet, tehát azt, hogy időben megkapja a kisgyermek a védőoltást.

"Emellett már a várandósság ideje alatt vagy a várandósság tervezése során is fontos lenne a felnőtteknél is az emlékeztető oltás beadása, ami tízévenként javasolt, és nemcsak a leendő szülőknél, hanem a nagyszülőknél is fontos lenne. Nyilvánvalóan a fészekimmunitás, a közvetlen környezetnek az oltottsága védi a kisbabát. Emellett természetesen a higiénés rendszabályok betartása itt is ugyanúgy érvényes. Ez egy légi úton terjedő fertőző betegség, tehát a kézhigiéné, a köhögési etikett betartása, fontos, ahogy az is, hogy aki köhögéssel, felső légúti tünetekkel rendelkezik, ne látogasson újszülöttet, ne látogasson oltási koron aluli csecsemőt" – sorolta az NNGYK Járványügyi főosztályának osztályvezetője.

A betegség felnőttekben enyhe tüneteket okozhat, de komoly problémát jelenthet az oltatlan vagy részlegesen oltott kisgyermekek számára, akiknél súlyos megbetegedést válthat ki.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsadó elnöke hangsúlyozta, hogy az oltásellenesség életveszélyes lehet, különösen az oltatlan újszülöttekre és kisgyermekekre nézve. Az orvosok számára is figyelmeztetés, hogy a szamárköhögés újra előfordulhat, ezért ha egy gyerek köhög, gondolniuk kell olyan betegségek előfordulására is, amire az elmúlt évtizedekben nem gondoltunk, mint például a szamárköhögés kórokozójára.

  • A magyarok immunitása évtizedeken keresztül védelmet nyújtott a szamárköhögés ellen.
  • A szomszédos országokban gyengül az oltási fegyelem.
  • Magyarországon nő a szamárköhögéses esetek száma.
  • Az oltásellenesség életveszélyes lehet, különösen a kisgyermekekre nézve.
  • Az oltási rend betartása és felnőttkori emlékeztető oltások fontosak a kisgyermekek védelme érdekében.

Melyek a szamárköhögés tünetei?

A betegség lefolyása három fő fázisra osztható.

1. Hurutos szakasz

Általában 1-2 hétig tart, és hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással indul, általában láz nélkül, de hőemelkedéssel is járhat. Szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) esetén már jelentkezhet láz is.

2. A legsúlyosabb fázis

Rohamokban jelentkező, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz akár egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamok után a beteg kimerül, az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezhet, és hányás is előfordulhat, főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél. A tünetek éjszaka súlyosbodnak.

3. Oldódási szakasz

Ez 3-6 hétig is eltarthat. Ebben a szakaszban továbbra is jelentkezhetnek köhögési rohamok, de ezek gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

A szamárköhögés akusztikája:

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Növekszik a szamárköhögéses esetek száma: ezekre a tünetekre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szamárköhögés

Forrás: Infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához