Ezeket látta már?

Egy friss tanulmány szerint egyre rosszabb a serdülők digitális viselkedése

serdülő digitális közösségi média

A szakemberek szerint sürgős beavatkozásra van szükség.

Az "Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása" (HBSC) tanulmány legújabb jelentése betekintést nyújt a 11, 13 és 15 éves serdülők digitális viselkedésébe 44 országban és régióban.

Mi az a HBSC?

A "Health Behaviour in School-aged Children" (HBSC) tanulmány egy nagyszabású, négyévente elvégzett iskolai felmérés, amelyet a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben végeznek. A HBSC-adatokat nemzeti, regionális és nemzetközi szinten elemzik, hogy jobban meg lehessen ismerni a serdülők jólétét, esetleges problémáit, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni és jobbá tenni életminőségüket.

A 2021/2022-es HBSC felmérés eredményeit egy sor kötetben publikálták, amelyek különböző egészségügyi témákra fókuszálnak. A legújabb, 6. kötet a serdülők közösségi médiahasználatát és digitális játékait vizsgálja Európában, Közép-Ázsiában és Kanadában.

Magyarország 1986 óta, 35 éve vesz részt ebben a nagyszabású vállalkozásban. A HBSC kutatás Magyarországon négyévente gyűjt adatokat a 11, 13 és 15 és 17 éves fiúk és lányok egészségéről és jóllétéről, szociális környezetéről és egészségmagatartásáról - írja a Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása (HBSC) nemzetközi kutatás magyar oldala.

Gyorsuló éghajlatváltozás, háború, COVID

A fiatalok világszerte sokféle kihívással néznek szembe. Kutatások szerint az éghajlatváltozás, a migráció, valamint a gazdasági és politikai instabilitás nagyban befolyásolják a fiatalabbak fizikai és mentális egészségét. A COVID-járvány és az annak megfékezésére hozott intézkedések szintén jelentős változásokat hoztak életükbe. Ráadásul, Európában évtizedek óta először újra háború zajlik. Ezek a globális események óriási hatással vannak a serdülőkre (is).

A digitális világ árnyoldalai

A legújabb jelentés - mely a serdülők közösségi média használatát és játékait vizsgálja - megállapította, hogy bár vannak ezeknek előnyeik is a fiatalok számára (főleg szociális élet területén), ám komoly veszélyeket is rejt. Ezek között szerepel a függőséghez hasonló viselkedés növekedése, ami könnyen más fontos tevékenységek rovására mehet, a romló mentális egészség és a rosszabb iskolai teljesítmény.

Az előző, 2018-as HBSC felméréshez képest a problémás közösségi média használat aránya 7%-ról 11%-ra nőtt 2022-re.

Érdekesség, hogy a problémás közösségi média használat 13 éves korban volt a legmagasabb, míg a problémás játékhasználat a 11 évesek körében volt a legmagasabb.

Ez is mutatja, hogy sürgősen szükség van szigorúbb intézkedések és szabályozások bevezetésére a fiatalok digitális technológiákhoz való hozzáférése terén.

A jelentés főbb megállapításai

  • A serdülők 36%-a folyamatos online kapcsolatot tartott fenn barátokkal és másokkal, a legmagasabb arányt a 15 éves lányok körében mérték (44%).
  • A serdülők 11%-át problémás közösségi média-használónak minősítették 2022-ben, szemben a 2018-as 7%-kal.
  • A serdülők 34%-a számolt be arról, hogy minden nap digitális játékokkal játszik, és 22%-uk legalább négy órát játszott azokon a napokon, amikor játszott.
  • A serdülők 12%-a számára jelent problémát a játékhasználat. 
  • Nemek közötti különbségek is megfigyelhetők: a lányok magasabb szintű problémás közösségi média-használatot, míg a fiúk magasabb szintű játéktevékenységet mutattak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Internetfüggőség és online zaklatás: ezt tehetjük szülőként a gyerekeinkért

Internetfüggőség és online zaklatás: ezt tehetjük szülőként a gyerekeinkért

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

digitális

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához