Ezeket látta már?

Megérkezett a legújabb, mesterséges intelligencia által asszisztált robotsebészet Magyarországra

robotsebészet, robotika, magyarország

Az új robotberendezés számos területen - többek között a hasi, urológiai és nőgyógyászati sebészetben - lehet a szakorvosok legmodernebb eszköze.

A Medtronic, az orvostechnológia iparág vezető vállalata által kifejlesztett Hugo™ RAS sebészeti rendszer új, átfogó megoldást jelent a robotvezérelt sebészet számára. A rendszert a cég egy speciális, szimulációs és műtőszobával felszerelt Hugo Truck-ban építette fel és mutatja be a szakmai közönségnek. A szimulációs kamionban az ország minden részéből érkező sebészek és klinikai vezetők 2024. szeptember 17-20 között első kézből tapasztalhatják meg, hogyan működik a Medtronic Hugo™ RAS berendezés. Meggyőződhetnek a műtéti rendszer hatékonyságáról és előnyeiről.

Az új robotberendezés számos területen - többek között a hasi, urológiai és nőgyógyászati sebészetben - lehet a szakorvosok legmodernebb eszköze. A hagyományos laparoszkópos eljárásokkal összehasonlítva a Hugo™ RAS a műtéti terület jobb beláthatóságát és a sebészeti eszközök optimális kontrollját kínálja. Az operáló orvosnak mindez gyorsabb, kíméletesebb és hatékonyabb műtéteket tesz lehetővé, csökkentve a műtéti rizikófaktorokat.

A kezelő kinyújtott, precíziós keze

A Hugo™ RAS robotasszisztált sebészeti rendszer a Medtronic leginnovatívabb, rendkívül kifinomult robotikai fejlesztése. A rendszer a legmodernebb sebészeti robotvezérelt berendezés , amely kombinálja a már bevált technológiákat és eljárásokat a nagysebességű, 3D vizualizációval, így lehetővé téve a sebészek számára a kiváló tájékozódást a műtéti területen. Az orvos egy speciális, finomhangolt konzolon keresztül irányítja a műszerekkel felszerelt robotkart, így biztosítva a beavatkozás pontos végrehajtását. A berendezés emellett számos egyéb funkcióval rendelkezik, többek között műtéti videók rögzítésére is alkalmas.

A Hugo™ RAS fő előnyei

A berendezés minimál invazív műtéteket tesz lehetővé. Előnye a precizítás, az időmegtakarítás és a biztonság. A sebészeti műszerekkel felszerelt robotkarok olyan helyekre is eljutnak a páciens testében, ahová a sebész – a berendezés használata nélkül – csak korlátozottan lenne képes. A Hugo™ RAS alkalmazása a környező szövetek sokkal kisebb károsodását eredményezi, amely kulcsfontosságú a beteg gyógyulása szempontjából. A biztonság szintén nagy előny. Ezt erősíti az interaktivitás: a sebész az eljárás során maximálisan kontroll alatt tartja a robotot, amely azonnal reagál a sebész mozdulatainak változásaira, ha az orvos egy pillanatra elveszíti a figyelmét, elengedi a joysticket, vagy csak elveszi tekintetét a képernyőről a berendezés azonnal leállítja a műveletet.

A robotasszisztált műtétek jellemzően kevesebb vérveszteséggel, kisebb hegekkel és összességében kevesebb károsodással járnak a szervezetben. Ez a kíméletesebb műtéttípusnak köszönhető. Használatával az operátornak nagyobb lehetősége van a műtéti terület folyamatos átlátására. A rendszer ergonomikus kivitele – a műtét alatt a sebész végig kényelmes ülő pozícióban helyezkedik el - segíti a folyamatos koncentrációt, amely a sokszor több órás operációk alatt nagy előny.

A Hugo™ RAS berendezés használata után a kórházi tartózkodás és a felépülés általában rövidebb, így a beteg gyorsabban visszatérhet a normális életbe.

"Az olyan berendezések, mint a Hugo™ RAS robotrendszer, kiváló példái az orvostudomány technológiai fejlődésének. Minden kórház számára alapvető fontosságú lehet többféle műtéttípusban. A siker fő mércéje az eljárások optimalizálása és kihasználása. A rendszer használatával több beteg juthat hozzá a minimális invazív eljárásokhoz, amelyek számos egészségügyi előnyt és gyorsabb felépülést eredményeznek." - mondta Juhász Péter, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető Igazgatója.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Elsőként a hazai magánegészségügyben: robotsebészet a legmagasabb minőségben

Elsőként a hazai magánegészségügyben: robotsebészet a legmagasabb minőségben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához