Ezeket látta már?

Pontosabb diagnózis és személyre szabott kezelések a rákkal szemben

rák daganat diagnózis mesterséges intelligencia

A projekt célja, hogy elősegítse a nukleáris medicinán alapuló diagnosztikai és terápiás megoldások használatát és elfogadását. A következő betegségekre összpontosít: prosztatarák, petefészekrák, hasnyálmirigyrák és szarkóma.

A GE HealthCare bejelentette a Thera4Care program kezdetét, valamint a kezdeményezésben betöltött vezető ipari szerepvállalását. A Konzorcium a teranosztika alkalmazásának forradalmasítását célozza, annak érdekében, hogy a kezelés a betegek számára minél szélesebb körében elérhetővé váljon Európában. A 25,3 millió eurós projektben kiemelkedő európai akadémiai és klinikai intézmények, kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek vesznek részt, összesen 29 partnerintézményt képviselve.

A daganatos megbetegedések globális növekedése

A daganatos elváltozások általi elhalálozás a leggyakoribb halálok világszerte, amely 2022-ben közel tízmillió esetért volt felelős. 2050-re, az új tumoros megbetegedések száma várhatóan 35 millióra növekszik, ami részben a népesség növekedésének, részben a társadalom öregedésének is köszönhető. Az onkológiai kezelések újszerű megközelítése a teranosztika, mely a képalkotó diagnosztikát és a célzott terápiákat integrálja a daganatos betegségek személyre szabott kezelése érdekében. A teranosztika molekuláris képalkotó technológiákat használ a tumorreceptorok vizualizálására, és amennyiben azok detektálhatók, úgy a radioaktív gyógyszert célzottan a tumorsejtekhez jutattja el.

Új képalkotó rendszerek és innovációk

A teranosztikai eljárást már számos végső stádiumú prosztatarák és neuroendokrin daganat kezelésére használják, de jelenleg csak néhány speciális központban érhető el. Egyre sürgetőbb a klinikai szükséglet az új, innovatív rádioteranosztikai megoldások fejlesztésére a teranosztikai klinikai indikációk kibővítése érdekében, valamint a módszer alkalmazásának kiterjesztésére az egészségügyi központokra, hogy a kezelési eljárás a betegek számára szélesebb körben elérhetővé váljon.

A Thera4Care célja, hogy a sugárterápiás eljárás használatát kiterjessze Európában azáltal, hogy a kulcsfontosságú teranosztikai izotópok sztenderdizált előállítására, azonosítására és monitorozására skálázható módszereket hoz létre, vezet be és tesz elérhetővé az előállítástól kezdve a betegség korai felismerésén át a terápia kiválasztás teljes folyamatáig. A projekt nukleáris medicinán alapuló diagnosztikai megoldások, terápiák használatát, valamint azok elfogadását segíti elő és az alábbi betegségterületekre összpontosít: prosztata-, petefészek-, hasnyálmirigyrák és szarkóma, hangsúlyozva a a multimodális radiotheranosztikai megoldások növekvő jelentőségét. A GE HealthCare technológiai megoldásai, mint például a ciklotronok, PET- és SPECT radiológiai képalkotó rendszerek, fejlett vizualizációs és digitális megoldások, valamint a tanácsadói szolgáltatások révén már lépéseket tett a teranosztika bevezetésének érdekében.

A teranosztikai megoldások szélesebb körű elérhetősége Európában

„Örömmel tölt el bennünket, hogy kulcsszerepet kapunk a Thera4Care projektben, amely az egyetemi és ipari partnerek egyedülálló együttműködésén alapul egy olyan közös cél megvalósítása érdekében, mely összekapcsolt, személyre szabott és együttérző orvoslást tesz lehetővé” – mondta Dr. Ben Newton, a GE HealthCare onkológiai megoldásokért felelős vezérigazgatója. „Közös erőfeszítéseink célja, hogy javítsuk az egészségügy felkészültségét a precíziós gyógyászat rohamosan fejlődő területén.”

A Thera4Care keretében megvalósuló támogatás segítségével a GE HealthCare és a konzorcium közös célja:

• Az európai rézizotóp-gyártó GMP (jó gyártási gyakorlat) központok hálózatának bővítése, azonos és reprodukálható módszereket alkalmazó, közös hardver- és szoftverplatform használatával.

• Új generációs SPECT-CT radiológiai képalkotó szkennerek fejlesztése, amelyek lehetővé teszik az alfa-sugárzók széles körű használatával történő képalkotást.

Mesterséges intelligencia (MI) által támogatott képalkotó és multimodális teranosztikai klinikai döntéstámogató rendszer kialakítása prediktív analitikai megoldásokkal, első lépésként a prosztatarákot célozva, a betegek optimális kezelésének biztosítása érdekében

• A daganat kiterjedtségének mesterséges intelligencia alapú meghatározása a személyre szabott dozimetria módszertani kereteinek kidolgozásával.

A projektben 14 európai ország és amerikai együttműködő partnerek vesznek részt. A konzorcium fő tudományos közreműködői az Università Cattolica del Sacro Cuore & Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS (Olaszország), Erasmus University (Hollandia), Jules Bordet Institute (Belgium), UniKlinik Essen (Németország), Gregorio Maranon General University Hospital (Spanyolország) és Institut de Cancérologie de l'Ouest (Franciaország).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Daganat-kezelés: ezekben az esetekben lehet meleg kemoterápiás átöblítést alkalmazni

Daganat-kezelés: ezekben az esetekben lehet meleg kemoterápiás átöblítést alkalmazni

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: GE HealthCare
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához