Ezeket látta már?

Ezekben a napokban tetőzik az idei parlagfűszezon

parlagfű pollenkoncentráció allergia

A pollenterhelés országszerte nagyon magas, az Alföldön sokfelé extrém magas.

Hazánkban közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben. Az allergiások csaknem fele a virágporra (pollenre) érzékeny, amelyek közül első helyen áll a rendkívül erősen allergizáló pollent termelő parlagfű.

Az allergiások száma a jövőben várhatóan emelkedni fog, mivel a klímaváltozás kedvező feltételeket teremt a parlagfű számára, illetve új inváziós növényfajok megjelenését is elősegítheti.

Mi vár a parlagfű allergiásokra?

A hét első napjain megélénkülő keleti szél a Dunántúlra és a főváros környékére is további nagy mennyiségű pollent szállít. Enyhülés a következő napokban még nem várható. A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a libatopféléké a közepes -magas,az ürömé és a kenderféléké az alacsony -közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé alacsony. A parlagfűre érzékenyeknél már erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr-és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

Parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia tünetei változatosak lehetnek, és az egyének reakciója eltérő lehet. Az allergiás reakciók általában akkor jelentkeznek, amikor a parlagfű pollenjevel való expozíció megtörténik. A tünetek közé tartozhatnak:

  • Orrfolyás és orrdugulás: az orrnyálkahártya irritációja következtében kialakuló orrfolyás és orrdugulás gyakori tünete a parlagfű allergiának.
  • Tüsszögés: a parlagfű pollenje tüsszögést is kiválthat.
  • Viszkető és könnyező szemek: a szemek kipirosodása, viszketése és könnyezése is gyakori tünete a parlagfű allergiának.
  • Torokirritáció: a torokban érzett viszketés vagy irritáció szintén előfordulhat.
  • Fáradtság: néhányan tapasztalhatnak általános fáradtságot és kimerültséget az allergiás reakciók miatt.
  • Légzési nehézségek: súlyosabb esetekben, különösen azoknál, akik asztmában szenvednek, a parlagfű allergia légzési nehézségeket is okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy az érintettek tünetei változhatnak az allergiás érzékenység mértékétől és az expozíció időtartamától függően. Azok, akik súlyosabb tüneteket tapasztalnak, vagy gyanítják, hogy parlagfű allergiájuk van, érdemes allergológushoz fordulniuk a diagnózis és a kezelés érdekében.

Így ismerje fel a parlagfű allergiát

A parlagfű allergia megkülönböztetése más szezonális allergiáktól vagy légúti problémáktól néhány jellegzetes tünet alapján lehetséges. Az alábbiakban néhány kritérium, amelyek segíthetnek ebben a megkülönböztetésben:

  • Szezonális jelleg: a parlagfű allergia szezonális, és általában augusztustól szeptemberig tart, amikor a parlagfű virágzik. Más szezonális allergiák lehetnek például a tavaszi allergiák, amelyeket a fák pollenjeinek szóródása okoz, vagy a nyári allergiák, amelyek a fűpollenekkel kapcsolatosak.
  • Konkrét tünetek: a parlagfű allergiával járó tünetek közé tartozhat az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, viszkető és könnyező szemek, valamint a torok irritációja. Fontos megjegyezni ezeket a tüneteket, hogy megkülönböztessük más légúti problémáktól.
  • Pollenkoncentráció: ha az illető tünetei szezonálisak, és azok fokozódnak a parlagfű virágzási időszakában, az arra utalhat, hogy parlagfű allergia áll fenn. A pollenérzékenyek számára a pollenkoncentráció figyelése segíthet azonosítani a tünetek lehetséges okát.
  • Az allergiás tünetek súlyossága: az allergiás reakciók súlyosságának megfigyelése is fontos. A parlagfű allergia tünetei a parlagfű virágzási időszakában intenzívebbek, mint más időszakokban.

Parlagfű allergia kezelése

A parlagfű allergia kezelése számos módon történhet, és a tünetek súlyosságától függően változhat. A következőkben néhány olyan általános kezelési mód található, amelyek segíthetnek enyhíteni a parlagfű allergia tüneteit:

  • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek hatékonyak az allergiás tünetek, mint például az orrdugulás, tüsszögés és viszketés enyhítésében. Több antihisztamin is kapható vény nélkül.
  • Intranasalis szteroidok: Ezek a gyógyszerek az orrnyálkahártya gyulladását csökkentik, és hatékonyak az orrdugulás, orrfolyás és egyéb orrüregi tünetek kezelésében.
  • Levegőtisztítók: Otthoni levegőtisztítók használata segíthet csökkenteni a levegőben lévő pollenek mennyiségét, ami enyhítheti a parlagfű allergia tüneteit.
  • Szemcsepp és szemkenőcsök: Ezek segíthetnek enyhíteni a viszkető, vörös és könnyező szemeket.
  • Immunterápia: Az immunterápia, vagy allergiás deszenzibilizációs injekciók, olyan kezelési forma, amely hosszú távú enyhülést nyújthat a parlagfű allergia tüneteiben. Ez a kezelés fokozatosan szoktatja hozzá az immunrendszert az allergénhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Parlagfű allergia: ezek a szem- és bőrtünetek is jelezhetik

Parlagfű allergia: ezek a szem- és bőrtünetek is jelezhetik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához