Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia vasárnap: ilyen drasztikus hatásokkal szalad végig az országon a lehülés

orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás vasárnap

Véget ér a hőhullám! nem is akárhogy!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint vasárnap lesz az utolsó országos hőhullám nap, hétfőn kemény változás jön.

A vasárnap lesz az utolsó országos kánikulai nap, nem is akármi vet véget neki! Drasztikus humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai változás közeleg.

Utolsó nap a hihetetlen hőhullámból! Hatalmas változás érkezik, sokan már megérezhetik a hatását

Hosszú ideig emlékezetes lesz ez a hőhullám, ami országos viszonylatban vasárnap ér véget, de erős lesz az érkező változás is.

Vasárnap még országosan a rekorddöntő kánikulára kell készülnünk, amivel folytatódik az a példátlan sorozat, amikor egymás utáni napokon folyamatosan megdőltek a különböző hőmérsékleti rekordok. Ez azt is jelenti, hogy az emberek szervezete kifejezetten kimerült állapotban van a hosszú hőterhelés miatt, és ez vasárnap is, főleg keleten tovább folytatódik. Minden tekintetben nyári helyzetre kell számítani még mindig magas az UV-sugárzás, aki strandol kerülje legalább a déli órákban a tűző napot.

Főleg nyugaton viszont már sokan megérzik a közelgő igen erős változást, ami ennek megfelelően nagy változást hoz a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben is, újabb próba elé állítva a szervezetünk tűrőképességét. Egyre többen tapasztalnak erősödő fejfájást, és jelentős vérnyomás-ingadozás indulhat be. Fokozottan figyeljünk a keringési problémákra, főleg a kettős terhelésű a nyugatabbi területeken. Megszaporodnak a rosszullétek, fokozott fáradtság, energiátlanság jelentkezhet.

Szabadtéri programok

A hőség helyzet alig változik és egy-egy zivatarra, szélerősödésre is számíthatunk! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe az ország nagy részén magasan tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, a parlagfű esetén már országosan extrém magas pollenkoncentrációt, és a még mindig erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek kerüljék a fokozott terheléssel járó programokat főleg a déli órákban.

Közlekedés, balesetveszély

Közepes lesz a baleseti veszélyeztetettség, de újabb tényezők is megjelennek. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a sokfelé fennálló kánikula miatt a legfontosabb meteogyógyászati hatás a nagy hőterhelés, de egy-egy zivatar és szélerősödés is kialakulhat. Fő következmények a figyelmetlenség, reakcióidő növekedés, esetenként fokozott feszültség.

Milyen idő lesz?

Vasárnap kezdetben sok napsütésre számíthatunk, majd délután nyugat-délnyugat felől egyre többfelé megnövekszik a fátyol- és gomolyfelhőzet, északkeleten és keleten maradhat naposabb az idő. Futó zápor, esetleg zivatar csak néhol fordulhat elő. Élénk, erős lesz a déli, délkeleti szél. Hajnalban 13-21, délután 29-34 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához