Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia szombaton: nem bír a hideg a meleggel - ezt már a vérnyomásunk is megsínyli

orvosmeteorológia orvosmeteo időjárás front fronthatás

Sokan megérzik a frontjellegű hatásokat szombaton!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint annak ellenére hogy nincs front, front jellegű változások okoznak ingadozó vérnyomást. Egyenlőre nem bírnak a támadó frontok a hőhullámmal, de már érezhető a hatásuk. Átalakulóban vannak a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások. Nem bír a hideg a meleggel, de már front jellegű változások zajlanak, gyakori ingadozó vérnyomással.

Támadnak a frontok, de a hőhullám egyelőre erősebb

Mindenesetre az időjárás- érzékenyek határozottan megérzik a zajló front jellegű változásokat.

Miközben az ország nagy részén kitart a kánikula, a közeli frontok hatása is érvényesül. Szerencsés körülmény, hogy ahol a frontjellegű hatások erősebben érvényesülnek, ott néhány fokkal enyhül a kánikula, így kevésbé lesz több irányú terhelés. A 30 C-fok feletti maximumokban továbbra is a fokozott hőterhelés jelenti a fő terhelő hatást, gyakoribb keringési és légzőszervi panaszokra, gyakoribb rosszullétekre, fokozott fáradékonyságra számíthatunk.

Az erősödő hidegfront jellegű hatás pedig erősíti a görcsös jellegű panaszokat, gyakoribb a migrén, és nagyon jellemző a vérnyomás jelentős ingadozása. A változó időjáráshoz kötődő vérnyomás-ingadozás igen gyakori panasz az időjárás érzékenyek, frontérzékenyek körében. Nagymértékben rontja az életminőséget és sok esetben veszélyes mértékű ingadozást produkál beállított átlag vérnyomás értékek mellett is.

Amennyiben ennek az ingadozásoknak időjárás-érzékenység eredetű oka van, akkor a legfontosabb ennek a megfelelő kezelése. A legtöbb esetben egyéb panaszok is kapcsolódnak hozzá, ami nagyban valószínűsíti az időjárás eredetet. Különösen fontos ezzel foglalkozni, ha szorongásos, pánikszerű reakciók is kapcsolódnak a panaszok megjelenéséhez.

Szabadtéri programok

A hőség helyzet némileg javul és egy-egy zivatarra, szélerősödésre is számíthatunk! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe az ország nagy részén magasan tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, a parlagfű esetén már országosan extrém magas pollenkoncentrációt, és a még mindig erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek kerüljék a fokozott terheléssel járó programokat főleg a déli órákban.

Közlekedés, balesetveszély

Közepes lesz a baleseti veszélyeztetettség, de újabb tényezők is megjelennek. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a sokfelé fennálló kánikula miatt a legfontosabb meteogyógyászati hatás a nagy hőterhelés, de egy-egy zivatar és szélerősödés is kialakulhat. Fő következmények a figyelmetlenség, reakcióidő növekedés, esetenként fokozott feszültség.

Milyen idő lesz szombaton?

Szombaton sokfelé számíthatunk napos időre, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar átmeneti jelleggel kialakulhat. Több tájegységünkön is élénk lesz a déli, délkeleti szél. Hajnalra délnyugaton foltokban pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 28 és 34 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához