Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: könnyen elérheti a balszerencse péntek 13-án, ha ezzel nem számol!

orvosmeteorológia orvosmeteo időjárás jelentés front

Tekintélyes mennyiségű eső zúdul le nyakunkba: be kell kapcsolni a fűtést, a kabátokra is szükség lesz, és a fronthatások sem kímélnek minket.

Csupa emlékezetes szélsőségek mellett alakul az időjárás! Mindenkit nagyon megvisel ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint agyon erős, és különösen tartós terheléseket hoz a frontérzékenyekre ez a mediterrán ciklon.

Rendkívül nagy terhelést hoz ez a mediterrán ciklon a frontérzékenyekre! Nézze meg a frontfilmünkön!

A keleten élők még kapnak egy kis haladékot a rendkívül erős terhelések alól, de ott is határozott panaszokkal kell számolniuk a front érzékenyeknek.

A mediterrán ciklon nagyon kiszámíthatatlan pályán mozog, de szinte biztosra vehető, hogy tartósan a térségünkben fog örvényleni és igen erős kettősfronti hatásokkal terheli a szervezetünket, és késő őszt idéző időjárást okoz, ismétlődő csapadékkal, fényszegénységgel, és a különösen kellemetlen és megterhelő erős-viharos szelekkel. Ez tovább csökkenti az egyébként is igen alacsony hőérzetet. Nyugaton ez jóval 10 fok alatt alakul a legenyhébb órákban is, viszont keleten még 20 C-fok feletti hőmérsékleteket is mérhetünk.

A változó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai körülmények hatására igen összetett és különösen erős tünetek jelentkezésére számíthatunk. Szinte minden előjöhet, amit tovább súlyosbít a nyugaton erősen romló alvásminőség.

Különösen nagy a fejfájások, migrének esélye, veszélyes vérnyomás-ingadozások, görcsök jelentkezhetnek, szokatlan fáradtság, hangulatromlás, visszatérő szédülés, rosszullétek nehezítik a frontérzékenyek életét. Igen rossz napra számíthatnak az ízületesek is. Magas a megfázás kockázata, fontos a megfelelő öltözködés, és szükséges lehet a fűtés elindítása is.

Szabadtéri programok

Talán keleten a reggeli, délelőtti órákban még tervezhetünk szabadtéri tevékenységeket, de egyébként országosan borult időre intenzív, csapadékra, helyenként zivatarokra majd megerősödő, viharossá fokozódó szelekre és igen alacsony hőmérsékletekre számíthatunk. A kettősfrontra érzékenyek eleve ne tervezzenek megterhelőbb programokat.

Közlekedés, balesetveszély:

Nagyon magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: intenzív csapadék, erős szelek, markáns kettősfronti terhelés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás a tartós front terhelés, határozottan romló vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Pénteken sokfelé várható jelentős mennyiségű eső, elsősorban a Dunától keletre és délen záporok, zivatarok alakulnak ki. Késő délután dél felől csökkenhet a csapadékhajlam. Szeles idő várható, az északnyugati szelet a Dunántúlon többfelé viharos lökések kísérhetik. Napközben ismét nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: a Dunántúlon mindössze 9-16, a Duna-Tisza közén és északon 17-23, keleten 24-29 C-fok valószínű.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához