Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kritikus lesz a következő két nap - a gyerekeknek is!

időjárás, front, kánikula orvosmeteorológia

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a tetőző hőhullám rendkívül megterhelő lesz mindenki számára, de már felcsillant egy reménysugár!

Nagyon nehéz lesz a tetőző hőhullám elviselése! Igen nagy szükség lenne már a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet változására!

Van egy halvány reménysugár, de addig még ki kell bírnunk ezt a két napot! Az iskolásoknak is

Tényleg ne kiabáljuk el hogy látszik remény a változásra, már csak azért sem mert még két rendkívül megterhelő nap biztosan vár ránk, elsősorban az időjárás-érzékenyekre, köztük a gyerekekre is, erre alább külön is kitérünk!

Ebben a 2 napban tetőzik ez az egészen példátlan hőhullám, amit a legtöbb ember már nagyon nehezen visel el. Tart még a hőségriasztás és a hőmérsékleti rekordok dőlésére számíthatunk, ami önmagában is igen riasztó, de a 3 hetes folyamatos megpróbáltatás után nagyon sok ember számára már kifejezetten veszélyes. A halmozódó alvásproblémák, a sok stressz szélsőségesen kimerítette a legtöbb ember szervezetét, ezért igen magas a sztrókok, infarktusok és a súlyos hőegyensúlyi zavarok, közülük is kiemelkedik az életveszélyes hőguta veszélye. Nehéz napok ezek a szív és légzési betegségekkel élők számára, amit súlyosbít az erősen romló pollen helyzet, ezen belül is a legveszélyesebb parlagfű koncentráció immáron országosan is extrém magas szintje.

Egyre súlyosabban jelentkezhetnek a migrénes panaszok, ödémásodás, rosszullétek, magas pulzus, ritmuszavarok. Fokozott fáradékonyság, figyelmetlenség, a gyerekeknél magatartási és figyelmi problémák is gyakrabban jelentkezhetnek.

A gyermekeknél is gyakori, és egyre gyakoribb az időjárás-érzékenység. Különösen fontos ez most a tanév kezdetén, ilyen extrém hőterhelések esetén. Nagyon sok tanulási nehézség, figyelmi és magatartási probléma mögött ez a fokozott érzékenység a fő okozó a súlyosabb magatartási (ADHD, BTM) kórkép helyett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az eredményes gyógyulás alapja a fokozott érzékenység kezelése. Fejfájások, alvászavarok, feszültség, fáradékonyság a gyermekeknél is gyakori, és nem egyszer igen súlyos panaszok.

Szabadtéri programok

A helyzet szinte változatlan hosszabb ideje, és így is marad! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabban tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén már országosan extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó és/vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz továbbra is a baleseti veszélyeztetettség, amin tovább ront a megnövekvő forgalom, a gyakoribb dugók. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés, sok stressz miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz szerdán?

Szerdán forró, napos időjárás jön kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék az ország nagy részén továbbra sem várható, csupán néhol a nyugati, délnyugati határ mentén és északon fordulhat elő rövid zápor, zivatar. Északon, északkeleten többfelé élénk lehet a keleties szél. Hajnalban 15-21, a hidegre hajlamos völgyekben 10-14, napközben 31-36 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Hőség és szívinfarktus: ezt tanácsolja az orvos a kánikula idejére

Hőség és szívinfarktus: ezt tanácsolja az orvos a kánikula idejére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához