Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: megzavarodhat a vérnyomás is attól, ami pénteken száguld felénk

orvosmeteorológia ma orvosmeteo front időjárás zápor

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint alig csökken a hőmérséklet, de egyeseknél már hidegfront-jellegű tüneteket okozhat!

Csak nagyon lassan mérséklődik a példátlanul hosszúra nyúlt hőhullám. Szinte nem is javul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

A súlyos alvászavarok igen gyakoriak az időjárás-érzékenyeknél, tovább súlyosbítva az állapotunkat!

Hogy mennyire makacs ez a hőhullám jól mutatja, hogy hétfő és kedd után szerdán is megdőlt az országos napi melegrekord. Ilyen sorozatos rekord döntésekre még soha nem volt példa a mérések történetében.

Pénteken viszont némi változás kezdődik, és ezzel egyidejűleg plusz terhelés is belép a frontérzékenyek számára. Hidegfront jellegű hatás érvényesül az ország jelentős részén, amit a fokozottan érzékenyek már panaszok formájában megérezhetnek. Délnyugaton lesz erősebb ez a hatás. Ennek az a következménye, hogy mind a magas hőterhelés, mind a fronthatás érezhető lesz a fokozott időjárás-érzékenyek számára.

Országosan jellemző lesz az alvásminőség romlása, ami részben a lakások magas belső hőmérséklete, részben a helyenkénti éjszakai zivatarok előfordulása és a fronthatás megjelenése miatt. Az alvásproblémák nagyon gyakoriak az időjárás-érzékenyek esetében, az éjszaka zajló időjárási folyamatoknak ugyanúgy megjelenik a hatása, kiváltva az alvásminőség jelentős romlását, de a tartósan szélsőséges időjárás is fontos fokozó okozó. Az egyes embereknél különböző formában jelentkezhet, nehéz elalvás vagy visszaalvás, rossz alvás minőség, fáradt ébredés formájában. Ez önmagában is komoly életminőség rontó tényező, de ezen túlmenően megalapozza az egyéb panaszok fokozottabb jelentkezését is.

Ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben is számítanunk kell vérnyomás-ingadozására, fokozott feszültségre, a görcsös folyamatok erősödésére, migrénnek és egyéb fejfájások, továbbá rosszullétek, szédüléses panaszok gyakoribb előfordulására.

Szabadtéri programok

A helyzet szinte változatlan hosszabb ideje, és péntekre is az marad, bár már egy-egy zivatarra is számíthatunk! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magasan tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén már országosan extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de az edzettebbek is az erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó és/vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély:

Magas lesz továbbra is a baleseti veszélyeztetettség, de újabb tényezők is megjelennek. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: az erős kánikula miatt a legfontosabb meteogyógyászati hatás a nagy hőterhelés, de egy-egy zivatar is kialakulhat. Fő következmények a kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés, esetenként fokozott feszültség.

Milyen idő lesz ma?

Pénteken a napos időszakok mellett délnyugat felől már többfelé gyakrabban megnövekszik a felhőzet, az ország északkeleti harmadán számíthatunk a legtöbb napsütésre. Időnként záporok, zivatarok elsősorban helyenként a Dunántúlon, délen és a középső tájakon alakulhatnak ki. A keleties szél többfelé élénk, néhol északon és zivatarok környezetében erős lesz. Hajnalban 12 és 21 C-fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délután 27 és 34 C-fok között alakul a csúcshőmérséklet, az alacsonyabb maximumokat nyugaton és északnyugaton mérhetjük.

Parlagfű, allergia

  • Ezekben a napokban tetőzik a parlagfűszezon.
  • A parlagfű koncentrációja országszerte nagyon magas szinten van, az Alföldön sokfelé az extrém magas szintet is elérheti, de máshol is extrém magas lehet a következő napokban.
  • A libatopfélék pollenjei közepes, a csalánféléké, a kenderféléké és az ürömé alacsony-közepes szinten vannak jelen a levegőben.
  • A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Hőség és szívinfarktus: ezt tanácsolja az orvos a kánikula idejére

Hőség és szívinfarktus: ezt tanácsolja az orvos a kánikula idejére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához