Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombaton az idegeinkre megy az időjárás!

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, zápor, szél

A megerősödő légmozgás és a viharos szelekkel kísért zivatarok erős terhelést okoznak – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Szombaton jelentős területi eltérés alakul ki az ország meteogyógyászati helyzetében. Eltérő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások érvényesülnek.

Különösen az idegrendszerünket terheli meg a szombati szeles, viharos időjárás

Északnyugaton 20 C-fok körüli, míg délkeleten a 30 C-fokot közelítő hőmérsékletekre számíthatunk.

Északnyugaton némileg felfrissül az idő, de országosan jellemző lesz a megerősödő légmozgás, a zivatarok kialakulása amiket gyakran viharos széllökések kísérnek. Ez a változékonyság és különösen az erős szelek igen sok ember szervezete számára jelentenek fokozott terhelést. Érthetetlen feszültség, idegesség jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás, megerősödnek a görcsös panaszok. Gyakrabban alakul ki szorongás, romolhat a kedélyállapotunk. Szédülés, fülzúgás jelentkezhet és megnő a migrénes fejfájások száma. Gyakoribbak az alvási problémák. A fokozott figyelmetlenség különösen veszélyes a hétvégi közlekedésben.

Szabadtéri programok

Sokfelé zavarhatja meg zivatar a programjainkat és kedvezőtlen lesz a megerősödő szél is, ami zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Északnyugaton az átlagosnál hűvösebb, délkeleten pedig melegebb idő várható. A napos órákban erős lesz az UV-sugárzás.

Közlekedés, balesetveszély

Szombaton is sokfelé zavarhatják zivatarok a közlekedőket, helyenként felhőszakadás is várható. Emellett erős lesz az oldalszél, zivatarok idején pedig viharos széllökésekre számíthatunk. A szeles időben sokan válnak lényegesen figyelmetlenebbé.

Milyen idő lesz?

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben nyugat, délnyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a délnyugati, nyugati szél. A legmelegebb órákban 21-30 C-fokot mutathatnak a hőmérők, keleten-délkeleten számíthatunk a legmelegebbre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyakran szorong, feszült? Így vezethet magas vérnyomáshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához