Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a hidegfront nem hoz enyhülést pénteken, sőt!

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, zápor, hidegfront

Átvonuló hidegfront miatt újabb terhelések érik a szervezetünket – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Délnyugatról érkező hidegfront vet véget a tartós frontmentes időszaknak. A front miatt változik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet!

A hidegfront miatt új terhelések a megváltozó meteogyógyászati helyzetben

A pénteken átvonuló hidegfront megkönnyebbülés helyett inkább további terhelő hatásokat hoz az időjárás-érzékenyek számára.

Az eddig jellemző humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben a változó nedvességtartalmú időszakok okozta fülledtség volt a fő terhelő tényező. Ezzel pénteken is kell számolnunk, a több hullámban átvonuló záporokat, zivatarokat fülledtség kíséri, fokozva a keringési rendszerünk terhelését.

Gyakoriak lesznek a szív és légzőszervi panaszok. A heves zivatarokat viharos széllökésekkel is kísérik, az erős változások miatt tapasztalnak feszültséget, és bizonytalanság-érzet, szédülés, pánikszerű reakciók jelentkezhetnek. Sokan számíthatnak a fejfájások gyakoribb kialakulására és a vérnyomás fokozott ingadozására is. A hatások délnyugatról fokozatosan terjednek északkelet felé, délnyugaton lesznek erősebbek a terhelő hatások.

Szabadtéri programok

Különösen a nyugati országrészben fogja a szabadtéri programokat zavarni az időjárás. Ismétlődően érkeznek záporok, zivatarok. Keleten még a nap elején kedvezőbbek lesznek a feltételek, és kisebb a zivatarok esélye. Különösen a hevesebb zivatarok esetén feltétlenül húzódjunk védett helyre. Az érkező front sok embernél okoz fokozott terhelést.

Közlekedés, balesetveszély

Főleg a nyugati országrészben változnak jelentősen a közlekedési feltételek. Több hullámban is várható záporok, zivatarok kialakulása, különösen, viharos szelekkel is járó felhőszakadások veszélyesek. Ilyenkor tanácsos erősen csökkenteni a sebességet, vagy biztonságos módon lehúzódva meg is állni. A hidegfront jelentősen ronthatja a vezetési képességeinket.

Milyen idő lesz?

Pénteken mozgalmasabb idő várható: erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és többfelé kell készülni záporra, zivatarra. Heves zivatarok, sőt zivatarrendszerek alakulhatnak ki, melyeket jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetnek. A délies szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 29 C-fok között alakul, északnyugaton maradhat hűvösebb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen fejfájással indítja a reggelt, keresse fel az orvost!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához