Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken a reggeli hűvösebb idő után jön a feketeleves

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, kánikula

A frontérzékenyeknek fokozottan megterhelő lesz az, hogy a reggeli viszonylag hűvös időt kánikula fogja követni - adta hírül a Meteo Klinika.

Megjött, amire nem nagyon vágytunk! Az egyik legveszélyesebb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet a hőhullám!

Időjárás-érzékenyeknek kifejezetten kedvezőtlen, sőt veszélyes a most induló, igazi nyári hőhullám!

Nagyon megterhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai időszak következik, elsősorban az időjárás-érzékeny emberek számára

A legveszélyesebb jelenségek közé tartoznak a nyári hőhullámok, amiben most megkapjuk az első ízelítőt. Sokfelé fog emelkedni 30 fok fölé a hőmérséklet, és igen erős lesz a napsugárzás, ami tovább emeli a hőérzetet. Különösen a keringési betegségekkel élők és a fejfájósok fogják megszenvedni ezt az induló hőhullámot. Több lesz a rosszullét, gyakoribb szív és légzési panaszok, szédülés jelentkezésére számíthatunk, erősödnek a gyulladásos folyamatok, egyre több az alvási probléma. Figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, erősen megnő a reflexidő. Nagyon sok fejfájós szenved a melegedő időszakoktól, különösen az ilyen esetekben, amikor átlépjük a kánikulai határértéket. Semmiképpen ne menjünk a déli órákban a tűző napra, és rendkívül fontos a fokozott UV-védelem.

Szabadtéri programok

A szabadtéri programot tervezőknek többfelé kell számítani záporra, zivatarra, de mégsem ez lesz a fő hatás, hanem a kánikulát elérő hőmérséklet és a rendkívül erős napsugárzás. A déli órákra ne tervezzünk olyan programokat, amit a tűző napon szükséges végezni, és nagyon fontos a bőrünk és a szemünk megfelelő UV-védelme, már jóval a hetes index felett alakul az UV-sugárzás. Különösen vigyázni kell a gyermekek folyadék bevitelére, és védekezni kell a napszúrás ellen.

Balesetveszély

A kánikulai hatásokat leszámítva kedvezően alakul a közlekedési helyzet. Az erős napsütésben 1-2 perc alatt rendkívül magasra felszökik a hőmérséklet a lezárt autóban, egy pillanatra sem szabad benne hagyni gyermeket, állatot. Indulás előtt szellőztessük ki, mert nagyon rövid idő alatt kialakul a figyelmetlenség ha a felforrósodott autóval indulunk el.

Milyen idő lesz?

Pénteken is igazi nyári időben lesz részünk, a 13-18 C-fokos hajnalt követően délután 27 és 33 fok közötti maximumokat mérhetünk. A napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből főként a délutáni, kora esti órákban alakulhatnak ki elszórtan záporok, erős, viharos széllökésekkel kísért zivatarok. Zivataroktól függetlenül nyugaton az északias, északon-északkeleten a nyugatias szél lehet élénk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrrák ellen - ne a napsütésről, a napozásról mondjon le!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához