Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: csütörtökön ezért lesz nehéz napjuk a fejfájósoknak

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, hőingás

Frontok nélkül is erős fejfájást okozhat az időjárás – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Napokig számítanunk kell 30 C-fokra, zivatarokra, fokozott hőingásra. Meglepően sok ember szervezete viseli nehezen a csütörtöki meteogyógyászati terheléseket. Nagyon sok a fejfájás, pedig napok óta nincs front.

A humánmeteorológiai-orvosmeteorológia háttér

Napokon keresztül számítanunk kell 30 C-fok körüli hőmérsékletek előfordulására. Emellett számos más terhelő hatás is hozzájárul a fejfájások gyakoribb kialakulásához.

Csütörtökön még nem lesz front, de nagy tévedés azt gondolni, hogy csak a frontok okozzák a meteogyógyászati panaszokat. Sőt, több az a nem frontális humánmeteorológiai-orvosmeteorológia helyzet, amikhez jelentős számú fejfájásos panasz jellemzően kötődik. Főleg az északabbi területeken kell számítanunk nagyobb eséllyel zivatarok, viharos széllökések kialakulására, és megterhelő a nagy napi hőingás is. A különböző típusú, így közöttük a migrénes fejfájások is gyakrabban és erősebben jelentkeznek, sokszor szédülés, hányinger, hányás kíséretében. Megterhelődik a keringési rendszerünk is, több a rosszullét, szívpanaszok, légzési nehézségek léphetnek fel bágyadtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, ami veszélyes a közlekedésben és a napi munkában is.

Szabadtéri programok

A csütörtök még többnyire kedvező a szabadtéri programok számára. De főleg az északabbi területeken kell számítanunk a programokat megzavaró záporok zivatarok, viharos szelek előfordulására. Zivatarban ne maradjunk a szabadban, és ne húzódjunk fák, különösen kiemelkedő fák alá, mert itt fokozott a villámcsapás veszélye. A déli órákban ne tartózkodjunk tartósan a tűző napon.

Közlekedés, balesetveszély

Csütörtökön már több zavaró tényezőre számíthatunk a közlekedésben. Egyre többfelé alakul ki záporeső, zivatar és ezeket kísérő, erős, viharos széllökések. A 30 C-fok közeli hőmérséklet erősen bágyasztó lehet sok ember számára, elindulás előtt röviden szellőztessük át az autót, és soha ne hagyjunk benne gyermeket, állatot.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön a napsütést többfelé zavarhatják gomolyfelhők. Kezdetben keleten-északkeleten, később nyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol ismét számítani kell felhőszakadásra, jégesőre. Helyenként élénk lesz a nyugati-északnyugati szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is fel kell készülni. Hajnalra keleten foltokban pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 23 és 30 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor kell megmérni a bokán is a vérnyomást?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához