Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ingadozó vérnyomás, feszültség és hidegfront a hétfői menü

orvosmeteorológia, időjárás, hétfő, hidegfront

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a belógó hidegfront hatása kezdetben az északnyugati, északi területeken lesz érezhető, megnő a záporok, zivatarok valószínűsége és a szél is sokfelé megerősödhet.

Egy északon elvonuló hidegfront hazánkban is érezteti a hatását. Térben-időben eltérő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai panaszokat okoz.

Kezdetben az északnyugati, északi területeken érezhető erősebben a front hatása, megnő a záporok, zivatarok valószínűsége és a szél is sokfelé megerősödhet. A hatás délkeleti irányba terjed és gyengébb formában érvényesül. Errefelé ismét kánikulai hőmérsékletekre kell számítani, de az ország nagy részén a 30 fok közelében lesz a hőmérséklet.

A változékony időben sokféle tapasztalhatnak változó panaszokat az időjárás-érzékenyek. A tartósan napos területeken jelentős lesz a hőterhelés, itt nem javasolt a terhelőbb programok választása. Az éjszakai derültebb helyeken nagy lesz a napi hőingás, fokozott vérnyomás-ingadozás, több keringési panasz jelentkezhet. A fronthatás által erősebben érintett északi területeken a görcsös folyamatok erősödésére, fokozott feszültségre, nyugtalanságra, szorongásos állapotok kialakulására nagyobb eséllyel számíthatunk. Főleg az időjárás-érzékenyek tapasztalják az életminőségüket erősen rontó panaszokat.

Szabadtéri:

A belógó hidegfront hatására változékonyabban alakul a kültéri programok lehetősége. Több lesz a felhő, de napsütés is várható. Számítanunk kell csapadékra, zivatarra és megerősödő északi szélre is. Ugyanakkor a hőmérséklet 30 fok közelében, jellemzően inkább alatta alakul. Olyan programokat válasszunk, ahol lehetőség van szükség esetén védett helyre húzódni. A tűző napot mindenképpen kerüljük, magas az UV-B sugárzás szintje!

Balesetveszély:

A változékonyabb időben nagyobb a baleseti kockázat. Csapadékra, megerősödő szélre is számíthatunk és sok ember vezetési képességeit befolyásolja negatívan a hétfőn érvényesülő hidegfronti hatás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Néma trombózis: ezeket az apró jeleket vegye komolyan

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérrög

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához