Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: sehol egy felhő, mégis lesz, ami durván beárnyékolja a vasárnapot

orvosmeteorológia időjárás fronthatás meteogyógyász

Megérkezik, amire előre figyelmeztettek: durva terheléssel, és másodfokú hőségriasztásra számíthatunk.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint megint tartós és igen erős hőterhelésekre kell készülnie az időjárás-érzékenyeknek. Másodfokú riasztással indul a hőhullám intenzívebb szakasza! Megint tartós és igen erős hőterhelésekre kell készülnie az időjárás-érzékenyeknek.

Amire időben figyelmeztettük a Meteo Klinika olvasóit, most megérkezett

Másodfokú riasztással indul a hőhullám, ami erős és tartós igénybevételt fog jelenteni a szervezetünk számára, különösen az időjárás-érzékenyek esetében. Egyelőre vasárnaptól péntekig van érvényben a riasztás, ennek során egyre magasabban, 35 C-fok felett tetőző hőmérsékletekre kell készülnünk. Némi segítség a viszonylag erős hajnali lehűlés, de különösen a nagyvárosokban és a vízpartokon ez is egyre kevésbé fog tartós felfrissülést hozni. Emellett a magasban zajló igen erőteljes felmelegedés miatt melegfronti panaszokat tapasztalhatnak a fokozottan érzékenyek, ami egy igen megterhelő kombináció.

Erős fejfájások, a súlyosabb keringési kockázatok, sztrókok, infarktusok, trombózisok növekvő veszélye a következmény. Megsokasodnak a szív- és légzőszervi panaszok, nehézlégzés, rosszullétek, szédülés, erős fáradékonyság gyakrabban jelentkezhet, és egyre erősebb hőegyensúlyi problémákra is számíthatunk. Ha nem csökkentjük a terhelést és nem kerüljük a tűző napot könnyen kialakulhatnak hőgörcsök, napszúrás, ismét különösen fontossá válik a megfelelő folyadékfogyasztás és az izzadással elvesztett ásványi anyagok pótlása. Minden lehetséges módon zárjuk ki a napot a lakásból, és kizárólag a hajnali órákban szellőztessünk. Fokozottan figyeljünk magunkra és a környezetünkre is! Ebben a helyzetben is főleg az időjárás-érzékenyek tapasztalják az egészségüket veszélyeztető, életminőségüket erősen rontó panaszokat.

Szabadtéri programok:

A hőhullámban már csak a strand ajánlható. Egyre komolyabbak a hőterhelési veszélyek, senkinek nem ajánlott terhelő programokat tervezni, főleg olyanokat, ahol a tűző napon kellene lenni. Sőt, a strandolók is kerüljék legalább a déli órákban, védjék a fejüket a napszúrástól és védekezzenek a rendkívül magas UV-B sugárzás ellen!

Közlekedés, balesetveszély:

Egyértelműen az erős kánikula a legfőbb baleseti kockázati tényező. Emellett melegfronti jellegű hatások is jelentkeznek, és ez a két dolog együtt igen nagymértékben rontja az autóvezetési képességeiket. Lassulnak a reflexek, sokkal figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek és fáradékonyabbak vagyunk.

Milyen idő lesz?

Vasárnap kevés felhő lesz felettünk, de ezek csapadékot nem adnak. Az északnyugati szél még helyenként megélénkül. Fokozódik a hőség, a csúcshőmérséklet 30-36 C-fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múló száraz köhögés: ilyen, amikor gégegyulladás okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához