Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a következő nap időjárásában nem lesz köszönet

orvosmeteorológia időjárás front orvosmeteo kánikula zivatar

Egy magassági hidegcsepp van ránk komoly hatással- figyelmeztet a Meteo Klinika.

Egy magassági hidegcsepp okoz különleges légköri helyzetet. Az időjárás-érzékenyek megszenvedik ezt a humámeteorológiai-orvosmeteorológiai jelenséget.

Rendkívül megterhelő: hidegcsepp a magasban, erősödő fülledtség a talajon! Itt a kettősfronti hatás!

Igen érdekes, de nagyon megterhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet okoz a magasban fölénk húzódó hidegcsepp.

Miközben a talajon sokfelé 30 C-fokot meghaladó kánikula lesz, a növekvő páratartalom, az ismétlődően előforduló záporok, heves zivatarok, viharos szelek fokozott terhelést jelentenek főleg az időjárás-érzékeny emberek szervezete számára. A hidegcsepp miatt hidegfront jellegű panaszok gyakoribb jelentkezésére is számíthatunk. Erős terhelés alá kerül a keringési rendszerünk, ami a szívbetegek és a légzési problémákkal élők számára nagyon kedvezőtlen. A magas páratartalom erősen akadályozza a hőleadást is, az izzadás is alig segít a hőegyensúly fenntartásában.

Sokkal gyakoribbak a rosszullétek, a vérnyomás ingadozása szívelégtelenség nehézlégzés erős fáradtság, lehangoltság jelentkezhet. Erősödnek a görcsös panaszok és a fejfájások különböző típusai. Kevesebb lesz a napsütés, de a napos órákban rendkívül magas a hőterhelés, semmiképpen ne menjünk késő reggeltől késő délutánig a tűző napra. Figyeljünk fokozottan az idősebbekre, krónikus betegekre, időjárás-érzékenyekre, mert esetükben fokozott az infarktus és egyéb súlyos panaszok kockázata. Az időjárás-érzékenység nagyban erősíti a panaszokat.

Szabadtéri programok

Változékony idő nehezíti szerdán a szabadtéri program választást. Sokfelé várhatók ismétlődően záporok, heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső, viharos szelek. Ilyenkor semmiképpen ne maradjunk a szabadban. Kevesebb lesz a napsütés, de a napos órákban rendkívül erős a sugárzás, ami erős hőterheléssel és erős UV-B sugárzással jár. A strandolók is kerüljék a déli tűző napot, fokozott a napszúrás és a leégés veszélye.

Balesetveszély

Zivatarok, erősödő felmelegedés nehezíti szerdán a közlekedési helyzetet. A felhőszakadás a viharos szelekkel különösen veszélyes. A frontérzékenyeket terhelő hatások jelentősen ronthatják a vezetési képességeket, fokozzák a figyelmetlenséget.

Milyen idő lesz?

Szerdán a napos időszakok mellett egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk lesz a változó irányú szél. A legmelegebb órákban 25 és 33 C-fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így kerülheti el a napszúrást a kánikulában

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához