Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: készüljön az elkövetkezendő napokra - nehéz lesz!

orvosmeteorológia időjárás front orvosmeteo kánikula zivatar

Erős felmelegedés veszi kezdetét: vasárnapra már 35 C-fok feletti kánikulára készüljön - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Feloszlott a hidegcsepp, ami eddig fékezte az erős melegedést. Újabb terhelésekkel jelentősen átalakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet! Erős melegedéssel vasárnapra már 35 C-fok feletti kánikulára készüljünk!

Az igen erős melegedés miatt hőhullám alakul ki a hétvégére, mely különösen a fejfájósokat terheli meg

A hétvégére átalakul, de nem válik kedvezőbbé a humánmeteorológiai-orvosmeteorológia mai helyzet az időjárás-érzékenyek szempontjából.

Csak fokozatosan csökken a fülledtség, pénteken is országszerte számíthatunk heves zivatarokra, viharos szeletekre és az ezt kísérő erős átmeneti fülledtségre. Ugyan a fülledtség fokozatosan oldódik majd, de ugyanakkor egy erőteljes melegedés indul be, hétvégére egy hőhullám alakul ki, 35 C-fok feletti csúcs hőmérsékletekkel.

A szárazabb, de forróbb levegő más módon terheli a szervezetünket, továbbra is fokozott terhelést jelent a keringési rendszerünkre de különösen kedvezőtlen a fejfájósok számára. Inkább a gyulladásos folyamatok kerülnek előtérbe, de továbbra is jellemzőek maradnak a gyakoribb rosszullétek, a romló alvásminőség, és erősebben ingadozhat a vérnyomás. Igyekezzünk a lakásokat megóvni a fokozott felmelegedéstől, és megkeresni a módját annak, hogy gondoskodni tudjunk szervezetünk legalább időszakos felfrissítéséről. Szükséges a fokozott folyadék és só bevitelről gondoskodni!

Szabadtéri programok

A szabadtéri programokat tervezőknek azt tudjuk javasolni, hogy figyeljék a zivatarok kialakulását, mert továbbra is országszerte számítanunk kell veszélyes, viharos szelekkel kísért heves zivatarok kialakulására. Ilyenkor mindenképpen védett helyre kell húzódtunk. Bár némileg csökken, továbbra is igen magas az UV-B sugárzás, mindenkinek fontos kerülni legalább a déli órákban a tűző napot .

Balesetveszély

Reggel még párára, ködre is számítanunk kell, de pénteken napközben a zivatarok jelentik a legtöbb veszélyt a közlekedésben. Az ország nagy részén továbbra is számítanunk kell heves zivatarokra, és főleg az ezt kísérő, átmenetileg viharos széllökésekre. Az induló melegedés miatt sok embernek csökken a figyelme és megnő a reflexideje!

Milyen idő lesz?

Pénteken már több napsütés valószínű, záporok, zivatarok többségében a középső, keleti tájakon alakulhatnak ki elszórtan, máshol már csak helyenként. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra többfelé pára, sekély köd képződhet. Kora reggel 15-20, napközben 27-32 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyár és magas vérnyomás - 5 dolog, amit nem árt ekkor betartani

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához