Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nagyon vigyázzon erre holnap!

orvosmeteorológia időjárás front orvosmeteo kánikula zivatar

Holnap erősödik kánikula, nehéz napoknak nézünk elébe - adta hírül a Meteo Klinika.

Keményen beindul a kánikula, országosan 30 C-fok feletti hőmérséklettel. Van ennek a helyzetnek egy fontos, de kevéssé ismert humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai veszélye!

Ha a kánikulában erősen terheljük magunkat, vízmérgezést is kaphatunk, ami életveszélyes is lehet!

Újra 30 C-fok feletti kánikula terheli a szervezetünket ami egy kevéssé ismert humánmeteorológia-orvosmeteorológiai veszélyhelyzetet is okozhat.

Itt a nyaralási szezon, sokan szeretnének komoly terhelésekkel járó kültéri programokat választani. Ilyenkor előfordulhat hogy hirtelen igen nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk a tartós terhelések után. Ez azzal a kockázattal jár, hogy felborul a szervezet elektrolit egyensúlya, különösen a nátrium esetében. Kialakul a vízmérgezés jelensége ami akár életveszélyessé is válhat az agyi ödéma következtében. De enyhébb esetben is tartósan elhúzódó fejfájást, zavartságot, rosszulléteket okozhat. A kánikulában elvesztett víz mellett az ásványi anyagokat, különösen a konyhasót is pótolni kell. Az időjárás-érzékeny emberek körében olyan sok esetben fokozottabb a veszély, gyakoribbak a szívproblémák, az ödémásodás a szorongásos és pánik-reakciók növelik a terhelést és korlátozottabb a szervezet alkalmazkodóképessége. Emiatt az ő esetükben kisebb vízadagoknál is felléphet a vízmérgezés.

Mindenkinek a rendszeresen adagolt vízfogyasztás javasolható, de ez semmiképpen ne vezessen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elhanyagolásához. A hőségben sok egyéb panasz jelentkezésére is számíthatunk, gyakoribb rosszullétekre, fokozott fáradtságra, alvászavarokra, a keringési rendszer általános túlterheltségére. Az időjárás-érzékenység ebben a helyzetben is nagyban erősíti a panaszokat.

Szabadtéri programok

Inkább már csak északkeleten zavarhatják meg zivatarok a kültéri programokat. Viszont a nagy hőség miatt gondosan kell megválasztani a programjainkat. Ne tervezzünk tűző napra különösen a déli órákban semmilyen tevékenységet, ami terhelőbb az pedig a kora reggelig órákra időzítsük. Magas a napszúrás és a hőgörcsök veszélye, ez a strandolókat is érinti. Fontos az okos folyadék fogyasztás és a gondos UV védelem.

Balesetveszély

A nagy hőség lesz a fő, és nem is kis kockázati tényező a közlekedésben. Ugyan még továbbra is várhatók zivatarok főleg északkeleten, de a közlekedők vezetési képességeit sokkal inkább a kánikulában kialakuló fokozott figyelmetlenség, reflexidő növekedés okozza. Ha távolabbra indulunk nagyon fontos kérdés a fokozott fáradékonyság is. Gyakrabban meg kell állni, és legyünk különösen figyelmesek és toleránsak egymással szemben.

Milyen idő lesz?

Szombaton alapvetően napos időre van kilátás, de keleten, illetve északkeleten elszórtan még kialakulhatnak futó záporok, helyenként zivatarok. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban a Dunától keletre találkozhatunk párás, ködös tájakkal. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 C-fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen vízben fürödjön este, ha le akarja hűteni magát a kánikulában

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához