Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: sokan megszenvedik a hidegörvényt

orvosmeteorológia időjárás front orvosmeteo kánikula zivatar

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint igen megterhelő a beszorult magassági hidegörvény.

Nem tágít a magasban felettünk örvénylő hidegcsepp! Tartósan és egyre erősebben jelentkező meteogyógyászati panaszok!

Érdemes tudni, miért olyan rendkívül megterhelő a lassan töltődő hidegörvény az időjárás-érzékenyeknek

Nagyon kedvezőtlen, különösen az időjárás-érzékeny emberek számára a felettünk kialakult tartós hidegörvény okozta sokféle humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatás.

Ez gerjeszti azokat a heves zivatarokat amelyekre több hullámban is számíthatunk csütörtökön. A felhőszakadások, jégesők, viharos szelek önmagukban is jelentős terhelések, azonban a fő problémát a magas, 30 C-fok körüli hőmérséklet melletti igen magas páratartalom jelenti.

Ilyenkor már rossz hatásfokkal működik a szervezetünk hőegyensúly megtartó reakciója, mert a párolgás csak igen korlátozottan lehetséges. Ezért erősen izzadunk, de így is csak nehezen tartható fenn a hőelvonási folyamat. A keringési rendszer nagy terhelés alatt van, sokkal gyakoribbak a rosszullétek a szívpanaszok, a légzési nehézségek. Sokkal fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, gyakoribbak az alvási problémák, ami tovább fokozza a kimerültséget. Ez a második napja fennálló állapot elsősorban azok számára nehezen elviselhető, akik az időjárás-érzékenységük miatt egyébként is erősebben reagálnak, és olyan másodlagos tünetek is kialakulnak mint a szorongásos állapotok, lehangoltság, gyakoribb fejfájások. Figyeljünk fokozottan az idősebbekre, krónikus betegekre, időjárás-érzékenyekre, mert esetükben fokozott az infarktus és egyéb súlyos panaszok kockázata.

Szabadtéri programok

Némileg a délelőtt kedvezőbb a tartósabb szabadtéri programok számára, de ekkor is előfordulhat zápor, zivatar, azonban a délutáni óráktól tovább nő a heves zivatarok, jégesők valószínűsége. Ilyenkor semmiképpen ne tartózkodjunk a szabadban, húzódjunk védett helyre. Délután a hőterhelés is nagyobb, a fülledtség miatt ne tervezzünk terhelőbb programokat.

Balesetveszély

Továbbra is sokfelé csapadék, felhőszakadás, jégeső, viharos szelek rontják a közlekedési feltételeket. Az intenzív csapadékban nagyon megnő a balesetveszély, csökkentsük a sebességet vagy biztonságos helyre lehúzódva álljunk meg. Az egy fülledtebb időben nő a reflexidő, bágyadtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk.

Milyen idő lesz?

A csütörtöki nap is többfelé tartogat záporos, zivataros időt, helyenként ismét lecsaphatnak heves viharok felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. Keleten zivataroktól függetlenül is több helyen lehet élénk a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viharos éjszakák - így aludhat jól még akkor is, ha odakint dörög és villámlik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához