Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a front előtt és után más terhelő hatások érnek bennünket

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zivatar lehűlés

A front előtt és mögött más a helyzet, de ez lesz a meghatározó – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Csak lassan halad délkeleti irányba a hétfőn érkezett hidegfront. Eltérő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokat tapasztalhat a front két oldalán.

A lassan átvonuló hidegfront tartósan meghatározza a frontérzékenyek terhelését

Még kedden is a lassan átvonuló hidegfronthoz kötődő légköri folyamatok határozzák meg a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

Az éjszaka folyamán még az ország nagy részén a hidegfront hatásait tapasztalhatjuk, majd délelőtt a középső országrész kerül át a front mögé, míg keleten, délkeleten még délután is a fronthatás érvényesül.

Errefelé gyakori lesz a vérnyomás ingadozása, a görcsös folyamatok erősödése, a koraszülés fokozott veszélye. Romlik az alvásminőség és ez is gyengíti az immunrendszert. Ha a front mögött viszont erős lökésekkel kísért északi széllel folyik a hűvösebb levegő beáramlása. Ez nagyon sok ember esetében vált ki fokozott feszültséget, idegességet, zavartságot, fokozott bizonytalanság érzést, gyakoribb szédülést, növekszik a szorongásos és pánik jellegű reakciók gyakorisága. A panaszok fokozatosan terjednek át a keleti országrészre is.

Szabadtéri programok

A hőmérséklet többnyire a kellemes tartományba csökken a front hatására, szinte mindenhol 30 C-fok alatt marad. Viszont többnyire borult égre, záporok zivatarok, eső előfordulására számíthatunk, de ami különösen kellemetlen lehet, az az erős lökésekkel kísért északnyugati szél. Ez jelentősen tovább csökkenti a hőérzetet is. Aki nem bírja a szeles időt, ne válasszon tartós szabadtéri programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is az átvonuló hidegfront határozza meg a közlekedési helyzetet. Záporokra, zivatarokra, délen esőre is készülhetünk. A kitett helyeken az erős széllökések is ronthatják a menetstabilitást. Jelentősen befolyásolhatja a vezetési képességeinket a hidegfronti hatás.

Milyen idő lesz?

Kedden gyakran takarhatják felhők a napot. Záporok, zivatarok főként az ország keleti felén, valamint helyenként délen alakulhatnak ki. Többfelé élénk, erős marad az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 25 és 31 C-fok között valószínű.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyáron sokszor begörcsöl a lába? Ezek a kiszáradás tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához