Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a furcsán mozgó hidegfrontnak komoly hatásai lesznek kedden

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zivatar felhőszakadás

Az átvonuló hidegfront és a zivataros idő sokféle terhelést okoz a frontérzékenyeknek – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Hidegfront miatt folytatódik a változékony, zivataros idő. Országosan változó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokra számíthatunk.

Frontfilmünkön a frontérzékenyek számára erős terheléseket okozó felettünk kavargó hidegfront

Térben és időben változatos humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet alakul ki kedden.

A hétfő este érkező hidegfront kezdetben a délnyugati, majd a nyugati és középső területeken, délután már inkább a keleti területeken érezteti a hatását. Záporra, zivatarra, felhőszakadásra, ezzel járó erős széllökésekre bárhol de nagyobb eséllyel a keleti területeken számíthatunk. Kevesebb lesz a napsütés és némileg a hőmérséklet is visszaesik, a hidegfront hozta terhelések jelentősek lesznek annak ellenére is hogy nem markáns hidegfrontról van szó.

Gyakran jelentkezhetnek keringési panaszok, mellkasi nyomás, szívdobogás érzet, és többszörösen is ingadozhat a vérnyomás. Erősödnek a görcsös panaszok, a zivatarok idején fokozott feszültség, idegesség, szorongás jelentkezhet. Keddre virradóan több lehet ha az alvásprobléma, emiatt is fáradtabbak, motiválatlanabbak lehetünk. Főleg a migrénes fejfájások valószínűsége növekszik meg.

Szabadtéri programok

Nem lehet egyértelmű tanácsot adni a szabadtéri programok tekintetében keddre. Bárhol előfordulhatnak zivatarok, helyenként felhőszakadás is erős széllökésekkel. Ha a tartósabb programot tervezünk vigyünk magunkkal esernyőt, zivatarok idején húzódjunk védett helyre. A napos időszakokban erős az UV-sugárzás, gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a közlekedésben a baleseti veszélyeztetettség kedden. Záporok, zivatarok, felhőszakadás, erős széllökések zavarhatják a közlekedőket. Az átvonuló hidegfront miatt romlanak az autóvezetési képességeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Milyen idő lesz?

Kedden eleinte a felhőké lesz a főszerep, főként északon és a Dunántúlon többfelé szükség lesz az esernyőkre. Napközben a felhőzet egyre inkább szakadozik, gomolyossá válik, délután a legtöbb helyen már hosszabb időszakokra kisüt a nap. Újabb záporok, zivatarok ekkor főként az ország keleti, északkeleti felén alakulhatnak ki, de heves viharok nem várhatók. A Dunától keletre a nyugati-délnyugati, a Dunántúlon az északnyugati szél lesz élénk, erős. A legmelegebb órákban 20-26 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ezzel a betegséggel él, életveszélyes lehet, ha mellette vezet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához