Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: újabb terhelő hatást hoz a kedd

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor szél

A front mögött csökkenő hőmérsékletet még hűvösebbnek érezzük a szél miatt – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A távozó hidegfront mögött felemás meteogyógyászati helyzet alakul ki. Még mindig kell viharokra számítani, de egyéb humánmeteorológiai-orvosmeteorológia hatásokra is számíthatunk.

A szél nagyon sok embernek jelentős terhelés

Felemás humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokkal kell számolnunk kedden.

Pozitív változás a kánikula átmeneti megszűnése és a csapadéktevékenység csökkenése, ez azonban csak fokozatosan történik meg. Délelőtt még országosan kell számítanunk viharokra, ami később inkább keletre tolódik. Több fokkal visszaesik a hőmérséklet és a fülledtség is fokozatosan csökken. Ugyanakkor a megerősödő légmozgás nagyon sok ember számára jelent komoly idegrendszeri terhelést.

A lezajló front mögötti változás és a szél okozta terhelés főleg a keringési rendszerünkre van hatással. Erősen ingadozhat a vérnyomás, gyakrabban jelentkeznek görcsös panaszok, továbbá rosszullét, szédülés, bizonytalanságérzet, rosszabb esetben szorongásos és pánikszerű panaszok. Inkább a görcsös jellegű fejfájások gyakoribb jelentkezésére számíthatunk és sokan tapasztalnak szokatlan idegességet, feszültséget, figyelmetlenséget.

Szabadtéri programok

Délelőtt még országosan sokfelé zavarhatja az időjárás a kültéri programokat. Többfelé számíthatunk záporok, sőt heves zivatarok, felhőszakadás, viharos szelek előfordulására. Keleten ez még a nap második felében is jellemző marad, itt úgy tervezünk programokat hogy a viharok elől tudjunk védett helyre húzódni.

Közlekedés, balesetveszély

Csak lassan javulnak a közlekedést zavaró feltételek. Csak folyamatosan szűnik meg a csapadék, a nap első felében még sokfelé kell számítanunk záporok, heves zivatarok, viharos széllökések előfordulására. Délután ez már inkább északkeleten, keleten lesz várható.

Milyen idő lesz?

Kedden eleinte még többfelé, délután inkább már csak keleten fordulhat elő eső, zápor, zivatar, keleten néhol még felhőszakadás, jégeső. Hosszabb napos időszakok délután várhatók. Többfelé élénk, a főváros környezetében és a Dunántúli északi felén helyenként erős lesz az északnyugati szél, de zivatarokat továbbra is kísérhetnek viharos lökések. Kora reggel 13-19, napközben 20-28 C-fok valószínű. Nyugaton lesz hűvösebb, a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Begörcsölt a lába? Ezek a kiszáradás tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához