Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombaton megszenvedik a tartós melegfronti hatásokat a fejfájósok

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo szél eső fejfájás

Az egymást követő frontok ismét jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést hoznak – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint

Tartós melegfronti hatással jön a melegedés, főleg fejfájással jár majd ez a meteogyógyászati helyzet.

Ismét egy frontos időszak kezdetén állunk

Ezzel együtt még mindig a szombat lesz a viszonylag kedvezőbb nap humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai szempontból. A frontérzékenyek délutántól érezhetik az érkező első melegfront erősödő hatásait. Tartós fejfájásos időszak kezdődik, de számos más terhelő hatással is számolnunk kell. Gyakoribb a szívpanaszok jelentkezése nő a sztrókok és infarktusok valószínűsége, erősödik a trombózis hajlam. Erősödnek a gyulladásos panaszok, sokan szédülnek, erős fáradtságot, homályos látást, múló rosszulléteket tapasztalhatnak. Elhúzódóan, jelentkezhetnek alvászavarok, erősödhet a depresszió. A fronthatás megerősödése előtt még, főleg az Alföldön viszonylag kedvezően alakul a meteogyógyászati helyzet, errefelé több órás napsütésre és nyugodtabb időre számíthatunk, de nyugaton és északon a több felhő és a megerősödő légmozgás már reggeltől tüneteket okozhat az időjárásérzékenyek számára.

Szabadtéri programok

Általában keleten lesznek kedvezőbbek a kültéri programok feltételei, itt a nap folyamán több órás napsütésre és gyengébb légmozgásra számíthatunk. Nyugaton és északon több lesz a felhő és nagyobb a záporok valószínűsége. Az élénk szelet pedig erős lökések is kísérhetik. Reggel még gyengébb fagyok és foltokban köd is előfordul. A frontérzékenyek számítsanak a késő délutántól erősödő melegfronti hatásokra.

Balesetveszély

Reggel ködök, napközben helyenkénti eső, időnként megerősödő szél, és hajnalban még jeges szélvédőre is számíthatunk. Ez sok vonatkozásban rontja a közlekedési feltételeket. Külön kell figyelni a megérkező melegfront igen sok embert negatívan befolyásoló hatására.

Milyen idő lesz?

Szombaton többfelé számíthatunk napos időszakokra, de délután a Dunántúl fölé vastagabb felhők érkeznek. Kezdetben csak néhol fordulhat elő kisebb eső, majd délután és este nyugaton, valamint délnyugaton többfelé kialakulhat eső, zápor. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti szél, keleten, északkeleten maradhat gyenge, mérsékelt a légmozgás. Reggel ismét találkozhatunk pára- és ködfoltokkal. Hajnalban -2 és +4, délután 10 és 16 C-fok közötti értékeket mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megint rosszul aludt az éjjel, és a feje is fáj? Ezt a tápanyagot érdemes pótolnia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához