Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rekordhőség, perzselő hétfő vár ránk! Aggasztó, ami most jön

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo perzselő kánikula

Visszaerősödik a hőhullám, visszasírjuk a vasárnapi kis enyhülést.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a közeli hidegfront távozása után a helyenkénti minimális enyhülés is már a múlté. Elment a közeli hidegfront, újra országosan támad a hőség. Nem csak mi, az állatok és a növények is veszélyben vannak ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben!

Újra erősödő hőterhelés! A helyenkénti minimális enyhülésnek is vége, egyre több veszély fenyeget!

Az egész élővilágot és természetesen benne minket embereket is rendkívüli módon megterhel ez a példátlanul hosszúra nyúló és erős hőhullám. Sorra dőlnek az évszázados melegrekordok, a tartós terhelést rosszul viseli az élő szervezet. A növények sem tudnak ilyenkor fejlődni és a csapadékhiány miatt súlyos aszály fenyeget. Az állatok is fokozott veszélyben vannak, nagyon kell figyelni kedvenceinkre is.

A vasárnap a közelünkben tartózkodó hidegfront miatt a nyugaton élők némi enyhülést kaphattak, de most országosan visszaerősödik a hőség. Egyre nehezebben bírja a szervezetünk a kialvatlanságot, a fokozódó fáradtságot, a keringési rendszer maximumon működését. Egyre gyakrabban kell számítanunk a súlyos keringési következmények, trombózis, sztrókok, infarktusok veszélyének növekedésére. Gyakoribb lesz a hőkifáradás, a rosszullétek, a vérnyomás ingadozása, és tipikus következmény az ismétlődően és tartósan jelentkező fejfájás.

Fontos hogy biztosítsuk szervezetünk számára némi megpihenést hűvös helyen tartózkodással, strandolással, alig langyos zuhanyzással. Folyamatosan, kisebb adagokban igyunk, és pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat, különösen a konyhasót is. Figyeljünk egymásra, magunkra, az időjárásra fokozottan érzékenyekre, a rosszullétekre, és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget!

Szabadtéri programok

Az erősödő hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcsök, és a rendkívüli, a keringési rendszerünket érő terhelés semmiképpen sem egészséges még az edzettebbek számára sem. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban és folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Közlekedés, balesetveszély:

Újra a hőség a legnagyobb és egyre erősebben terhelő tényező, ami a közlekedőket veszélyezteti. A nyugati területeket érintő némi enyhülés ott is átvált a hőmérséklet emelkedésébe. A hételeji fokozott és tartós terhelés, a kialvatlanság tovább rontja a vezetési képességeinket. Legyünk tisztában a korlátozott képességeinkkel és mások gyakoribb hibáival is, vezessünk nagyon óvatosan!

Milyen idő lesz?

Hétfőn a napos időben legfeljebb északkeleten, keleten alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. A légmozgás csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban 17 és 25 C-fok, napközben 32 és 39 C-fok között alakul a hőmérséklet, ismét a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához