Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden még magasabb fokozatra kapcsol a hőhullám - ez már életveszélyes!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo perzselő kánikula

Egyre többen halnak meg a kánikula miatt – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Hivatalos adatok szerint máris 15 százalék többlethalálozást okoz a hőhullám. Most jön a 42 C-fok, egyre magasabb fokozaton a hőhullám! A brutális humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést már alig bírja a szervezetünk.

Ön is életveszélyben lehet az egyre csak erősödő hőhullámban!

Katasztrófahelyzetet teremt a tovább erősödő hőhullám, kedden már 42 fokra is számíthatunk a déli országrészben. Hivatalos NNGYK adatok szerint máris legalább 10-15 %-al többen haltak meg a hőhullám alatt, és ez a következő napokban gyorsuló ütemben romlik tovább.

Ugyanis nagyon sok ember szervezete elérkezett már arra a kritikus pontra, amikor nem tudja a tartalékaiból megoldani a terhelés kompenzációját. Az időjárás-érzékenyek széles csoportja tartozik ide, a veszélyeztetettek közé, akiknek a szervezete egyébként is tévesen reagál az egyes terhelő hatásokra.

A mentők annyi riasztást kapnak mint a koronavírus járvány csúcs időszakában, és egyre nehezebben tudják biztosítani a kapacitásokat. Naponta 4300 riasztást is kapnak, miközben ők is rendkívül nehéz feltételek között dolgoznak. Rendkívül magas a sztrókok, infarktusok veszélye és már a fiatalok is fokozott veszélyben vannak.

Senki ne legyen felelőtlen, kerülje az elkerülhető fizikális és mentális terheléseket, nagyon figyeljen magára és a környezetében élőkre is. Ne szépítsük a dolgot, a hőhullám a jövő hétig is folytatódni fog, sokfelé nem egyáltalán nem megy 35 C-fok alá a maximum hőmérséklet, ezért hosszútávú védekezésre és előrelátásra van szükség mindenki részéről!

Szabadtéri programok

Az erősödő, csúcsra érő, 42 C-fokos hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon, életveszélynek tesszük ki magunkat. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcsök, és a rendkívüli, a keringési rendszerünket érő terhelés fokozottan veszélyes még az edzettebbek számára is. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban és folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV-B védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Közlekedés, balesetveszély

A brutális hőségben minden figyelmünkre és önuralmunkra szükség van hogy megfelelő biztonságban közlekedhessünk. A kifáradó szervezetünk miatt egyre romlanak a vezetési képességeink, és mentális állapotunk is sokat romlik. Legyünk nagyon körültekintőek!

Milyen idő lesz?

Kedden 33-41 C-fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A szél ismét főleg zivatarok környezetében erősödhet meg, tőlük függetlenül legfeljebb élénk lökések lehetnek. Az éjszaka is trópusi lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a napmérgezés? Mennyi ideig tart a leégés? Tünetek, okok, kezelések

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához