Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hiába várjuk az enyhülést, szerdán sem lesz jobb a helyzet

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo perzselő kánikula hőség

Napok óta dőlnek az évszázados hőségrekordok, rendkívüli terhelés alatt a szervezetünk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Hőségrekordok sorozata után sem enyhül lényegesen a hőhullám. Példátlanul tartós a rendkívül megterhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Soha nem sújtott ilyen katasztrofális hőhullám, amiben még bőven benne vagyunk. Egyre rosszabb lesz.

Valóban példátlan humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet alakult ki, és folytatódik is a következő napokban, ami miatt mindenki részéről még fokozottabb óvatosságra van szükség.

A napok óta minden rekordot megdöntő hőmérsékletekben a szervezetünk tartalékai szinte teljesen kimerültek, sokan vannak rendkívül túlterhelt állapotban. A hőhullám pedig alig észrevehető hőmérséklet csökkenéssel tovább folytatódik, és a lényeget pontosan ezt jelenti: a folytatódó igen magas hőterhelés. Mindent meg kell tennünk a hőegyensúlyunk fenntartása érdekében, a jobb alvásminőség megteremtéséhez és a szervezetünk legalább időszakos, de tartósan biztosított pihenéséhez. Meg kell szakítani a folyamatos hőterhelést hogy megelőzhessük a már így is sok többlet halálozást okozó, főleg a keringési rendszert túlterhelő helyzet további romlását.

Fokozottan kell ügyelni a sztrókok, infarktusok, hőkifáradás, hőguta jelentkező tüneteire hogy azonnali orvosi segítséget hívhassunk. Az erősödő fejfájás, a fokozódó rosszullétek, zavartság, hányinger, ájulás már fontos jelző paraméterek és súlyos helyzeteket is jelezhetnek. Különösen figyeljünk oda a veszélyeztetett csoportokra, például akiről tudjuk, hogy egyébként is nehezen viseli az időjárási terheléseket, és fokozottan érzékenyen reagálnak ezekre kisebb terhelések esetén is. Olyan módon alkalmazkodjunk a helyzethez, hogy tisztában kell lennünk, hogy a hőhullám tartós lesz!

Szabadtéri programok

Ugyan túljut a csúcson a példátlan hőhullám, de ez szinte semmilyen javulást nem hoz. Még inkább igaz: senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon, életveszélynek tesszük ki magunkat. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcsök, és a rendkívüli, a keringési rendszerünket érő terhelés fokozottan veszélyes még az edzettebbek számára is. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban és folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV-B védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Közlekedés, balesetveszély

A helyzet szinte változatlan: a brutális hőségben minden figyelmünkre és önuralmunkra szükség van hogy megfelelő biztonságban közlekedhessünk. A kifáradó szervezetünk miatt egyre romlanak a vezetési képességeink, és mentális állapotunk is sokat romlik. Legyünk továbbra is nagyon körültekintőek!

Milyen idő lesz?

Szerdán egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30-38 C-fok között alakulnak majd a csúcsok. Északnyugaton lehet elviselhetőbb a meleg. Erős széllökések előfordulhatnak, a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az álmatlanság három típusa: innen tudhatja, melyikbe tartozik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához